Ющенко назвав Брюссель батьківщиною і попросив західних політиків про допомогу

П'ятниця, 6 лютого 2004, 10:46
Лідер української опозиції Віктор Ющенко закликав західноєвропейських політиків допомогти Україні забезпечити чесні й прозорі президентські вибори цього року.

В четвер лідер блоку "Наша Україна" виступив з промовою на конференції Європейської народної партії, яка відбувалася в Європейському парламенті у присутності прем’єрів Італії, Іспанії, Португалії, Голландії, інших провідних європейських політиків, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Також він виступив із доповіддю в представництві німецького Фонду імені Конрада Аденауера в Брюсселі, повідомляє радіо "Німецька хвиля".

"Генеральною битвою за повернення України в Європу" назвав Ющенко цьогорічні президентські вибори.

"Саме повернення, бо інтегральною частиною сім’ї європейських народів ми були від часів Святого Володимира Хрестителя до середини XVII століття, а частково – аж до розпаду імперії Габсбургів в 1918 році," – заявив Ющенко.

"Брюссель – така ж частка моєї європейської Батьківщини, як і Київ", - додав він.

Лідер блоку "Наша Україна" закликав політиків Європи оголосити 2004 рік роком підтримки української демократії і сприяти проведенню вільних виборів.

Ющенко запросив європейських представників на роль допитливих спостерігачів за виборами в Україні, причому не тільки в день голосування, а на самому початку виборчої кампанії.

"Попри те, що в Україні, на жаль, ми не досягли ще такої єдності опозиційних сил, яка стала одним із чинників тріумфальної перемоги демократії в Грузії, - сказав Ющенко, - демократична опозиція все ж таки є достатньо сильною для того, щоб виграти вибори – за умови їх бодай мінімальної відповідності європейським стандартам".

"Європі залишається лише простежити за такою відповідністю. Решта – це справа України і українців", - додав він.

"Увагу до України з боку Європи ми не розглядаємо як втручання у внутрішні справи держави, адже наша держава добровільно прийняла зобов’язання щодо прийнятих у Європі суспільних стандартів і заявила про бажання інтегруватися до європейської спільноти", - наголосив Ющенко

У представництві фонду Аденауера Ющенко заявив: "Ми не просимо спеціальної підтримки для певної політичної сили. Ми просимо, щоб вашими зусиллями Україні було надано допомогу по забезпеченню дотримання демократичних норм і засад при проведенні виборів у жовтні 2004 року".

"Те саме стосується дотримання норм і процедур змін до Конституції України. Я переконаний, що якщо ці речі буде витримано, решта залежить від українського виборця, від українського народу", - заявив Ющенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування