США НАПОЛОВИНУ СКОРОЧУЮТЬ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ

П'ятниця, 6 лютого 2004, 10:52
Новий бюджет адміністрації Буша на 2005 рік передбачає скорочення загальної допомоги для України. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Бюджет США на 2005 рік, винесений цього тижня президентом Бушем на розгляд Конгресу, передбачає скорочення допомоги Україні в рамках "Акту підтримки свободи" до 79,5 мільйонів доларів або майже на половину порівняно із бюджетом минулого року.

Така ж сама сума допомоги в рамках цієї програми передбачена на наступний рік і для Росії. Серед пострадянських держав Білий дім пропонує збільшити наступного року допомогу для Грузії, Узбекистану, Таджикистану і Туркменистану.

Акт підтримки демократії був прийнятий Конгресом США після розпаду Радянського Союзу і став основним джерелом американської фінансової допомоги пострадянським державам.

Проекти, що фінансуються в рамках цієї програми, пов'язані із підтримкою малого та середнього бізнесу, розвитком незалежних ЗМІ та неурядових організацій, проведенням професійних тренінгів та стажуванням і навчанням української молоді у США.

Найбільше допомоги за цією програмою у 2005 році адміністрація Буша пропонує виділити Грузії – 90 мільйонів доларів.

Росія разом із Україною повинні отримати у 2005 році другу за обсягом кількість допомоги – близько 80 мільйонів, що значно менше порівняно із попередніми роками.

Лише для однієї провінції Косово у бюджеті США передбачено на 2005 рік 72 мільйони доларів допомоги, тобто лише на 8 мільйонів доларів менше, ніж для усієї України.

А лідером усього посткомуністичного простору за кількістю американської допомоги стануть Сербія і Чорногорія, які повинні отримати 100 мільйонів з американського бюджету.

Серед інших напрямків американської допомоги на наступний рік для України передбачено 6,5 мільйонів доларів в рамках програми іноземного військового фінансування.

Ця сума вдвічі більша за обсяг тієї допомоги, що українські збройні сили отримають цього року. За програмою військового фінансування, американський уряд надає державам світу гранти для закупівлі американської зброї та покращення підготовки їхніх збройних сил.

Серед пострадянських держав найбільше за цією програмою адміністрація Буша пропонує виділити Грузії та Узбекистану – по 12 мільйонів доларів. Обидві держави набули для США особливого стратегічного значення після початку Вашингтоном антитерористичної кампанії.

Бюджетом на наступний рік США також продовжують фінансування на рівні поточного освітніх програм для українських військових, тобто на суму 1,7 мільйонів доларів.

Це більше, ніж передбачено для усіх інших пострадянських держав в рамках програми військової освіти та тренінгу. За цією програмою українців вчать користуватися американською воєнною технікою, здійснювати ефективний менеджмент та допомагають розвивати контакти із американськими військовослужбовцями.

Окрім цього, для України передбачено 1 мільйон 750 тисяч доларів в рамках програми охорони здоров'я і допомоги дітям, що включає допомогу у боротьбі зі СНІДом та іншими інфекційними хворобами.

Окрім прямих програм допомоги, для України передбачена допомога в рамках неурядових організацій, як Дім Свободи чи Національний Фонд Демократії. Загалом, за оцінками спеціалістів, американська фінансова допомога Україні наступного року може сягнути 100 мільйонів доларів США.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування