УТ-1 зобов`яжуть проводити обов`язкові дебати кандидатів у президенти

П'ятниця, 6 лютого 2004, 12:47
У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про проведення обов’язкових телевізійних дебатів кандидатів у президенти України перед другим туром голосування.

Законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" щодо обов’язкових телевізійних дебатів кандидатів у Президенти України" (реєстр. №5085) внесений представниками дев’яти депутатських фракцій та груп:

Юрієм Артеменком (5 лютого призупинив членство у фракції "Наша Україна"), Миколою Томенком ("Наша Україна"), Ярославом Сухим (СДПУ(О), Іваном Бастригою ("Регіони України"), Сергієм Гмирею (фракція комуністів), Миколою Баграєвим (група "Народний вибір"), Сергієм Правденко (група "Народовладдя"), Юрієм Луценком (СПУ), Сергієм Головатим (БЮТ), Андрієм Деркачем (фракція партій ППУ та "Трудової України").

Проект закону був розроблений народним депутатом Юрієм Артеменком (обраний в окрузі №77, Запорізька обл.) та громадською організацією "Лабораторія законодавчих ініціатив".

Законопроектом пропонує закріпити обов’язкове проведення телевізійних дебатів кандидатів у президенти у разі проведення повторного голосування на виборах – тобто перед "другим туром".

Участь у дебатах, відповідно до проекту, беруть особисто кандидати у президенти України, включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Обов’язкові телевізійні дебати проводяться в прямому ефірі на першому каналі Українського телебачення (УТ-1) за два дні до другого туру у період між 19 та 22 годинами. Одночасно з їх проведенням у прямому ефірі обов’язкові телевізійні дебати транслюються першим каналом Українського радіо (УР-1).

У разі відмови одного з кандидатів у президенти України взяти участь в обов’язкових телевізійних дебатах, відведений для проведення дебатів час надається для проведення агітації іншому кандидату у президенти України.

Порядок проведення обов’язкових телевізійних дебатів пропонується визначити регламентом, який затверджуватиме ЦВК не пізніше ніж за 7 днів до дня проведення дебатів.

Регламентом проведення обов’язкових телевізійних дебатів (який затверджуватиметься ЦВК) визначатимуться: час та тривалість проведення дебатів; час, відведений для виступів та запитань і відповідей кандидатів у президенти України; права та обов’язки кандидатів у президенти України, ведучого дебатів; інші правила проведення обов’язкових телевізійних дебатів, що не суперечать положенням цього Закону.

Під час проведення обов’язкових телевізійних дебатів кандидатам у президенти України забезпечується надання рівного часу для виступів, запитань та відповідей.

Обов’язкові телевізійні дебати проводяться за рахунок коштів, що виділяються з Державного бюджету України на проведення виборчої кампанії.

Напередодні, 4 лютого, Верховна Рада скасувала проект Закону "Про проведення передвиборних теледебатів під час виборчих кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України", що двічі приймався парламентом та двічі ветувався президентом у січні та березні 2002 року.

Детальніше про законопроект дивіться тут.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування