Нову книжку Кучма, як і усі письменники, зможе видати із значними пільгами

П'ятниця, 6 лютого 2004, 14:45
Як тільки президент підпише закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", і він набере чинності, буде відновлено всі пільги підприємствам книговидавничої сфери.

Законом вилучено із Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" усі положення, якими було зупинено дію законодавства про пільговий режим оподаткування для книговидання, повідомляє Лабораторія законодавчих ініціатив

Відтепер відповідно до новоухваленого закону відновлено дію Закону України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні".

Цим знято питання щодо дії пунктів двох пунктів Закону "Про податок на додану вартість", які відповідно до експертного висновку Лабораторії законодавчих ініціатив мали діяти ще з 01.01.2004, але за відсутності офіційного письмового роз’яснення Державної податкової адміністрації ПДВ продовжував стягуватися.

Також за новоухваленим законом звільнено від оподаткування операції з "продажу книжок, виданих державною мовою; продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва".

До цього діяла норма про звільнення від оподаткування операцій з продажу книжок вітчизняного виробництва.

Новий закон відновлює дію підпункту Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" щодо звільнення до 1 січня 2009 року від оподаткування прибутку видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії та розповсюджувачів книжкової продукції, отриманого від видавничої діяльності, діяльності з виготовлення і розповсюдження книжкової продукції, виробленої в Україні, крім видань рекламного та еротичного характеру.

Ця дійсно радісна новина для українських книговидавців трохи затьмарюється черговою неузгодженістю, що виникає у зв’язку з прийняттям проекту №4000-1, а точніше – з новою редакцією підпункту 5.1.2 Закону "Про ПДВ".

Відповідно до цього підпункту у редакції прийнятого вчора закону, звільняються від оподаткування ПДВ операції з продажу "книжок, виданих державною мовою".

Тоді як, відповідно до пункту 11.38 цього ж Закону "Про ПДВ" тимчасово до 1 січня 2009 року звільняються від оподаткування операції з "продажу книжкової продукції, виробленої в Україні".

Звідси пряма неузгодженість двох норм одного закону, яку ще прийдеться вирішувати.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування