Кучма збирається посадити Квасневського в "пробку" на кордоні

П'ятниця, 6 лютого 2004, 15:01
Президент України Кучма звертає увагу на необхідність вирішення проблем транскордонного співробітництва між Україною та Польщею.

Про це президент заявив під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром України Дмитром Табачником щодо стану підготовки до проведення Року Республіки Польща в Україні, повідомляє прес-служба президента.

В ході зустрічі Табачник підкреслив, що українською й польською стороною визначені пріоритетні цілі проведення Року Польщі в Україні.

"На перше місце наша сторона і польська ставлять такі питання: збільшення обсягів товарно-економічних стосунків; збільшення товарообігу між країнами; забезпечення можливості громадян України відвідувати Польщу. Навіть у Європі зараз побутує така форма, такий слоган як "польська візова схема", тобто безкоштовні візи для українців на тривалий термін", - зазначив віце-прем’єр.

У ході бесіди Кучма звернув увагу на необхідність вирішення проблем транскордонного співробітництва між двома країнами.

Він, зокрема, сказав, що "передусім, треба сісти з ними і через кордон польський проїхати". "Це проблема. Бо черги з української сторони туди стоять, щоб перетинати польський кордон", - сказав Кучма.

"Потім друге - прикордонне співробітництво. Ми весь час звертаємося до поляків. Давайте домовимося цивілізовано: іде товар, чи від нас, чи від них, ціна там повинна бути, декларації. І ми повинні, коли прийшов до нас товар польський, керуватися далі цією ціною. Тут головні зловживання – там пишеться одна ціна, а тут ставиться інша ціна", – зазначив президент.

"Треба йти назустріч один одному", – наголосив Кучма.

В той же час Табачник поінформував Кучму, що в Польщі створено два оргкомітети – урядовий, який очолює міністр культури РП Вальдемар Домбровський, та громадський – для проведення року Польщі в Україні.

Вів повідомив, що вже розроблено план заходів, який 25 лютого має бути остаточно погоджений обома сторонами. Табачник також відзначив, що на відміну, скажімо, від досвіду попереднього, поляки пропонують великий обсяг співробітництва не лише в гуманітарній сфері, культурній, а й транскордонному співробітництві, регіональному, проведенні економічних форумів".

Табачник також повідомив Кучмі результати проведення Року культури в Україні. Він зазначив, що протягом року у кожній області в обласних та районних оглядах взяли участь понад 30 тисяч осіб.

За його, близько мільйона осіб було залучено до участі в Році культури. За його словами, в усіх областях придбані нові музичні інструменти, відремонтовано сотні клубів, народні ансамблі одержали новий артистичний одяг, не кажучи вже "про величезне піднесення, коли проводиться у кожному районі конкурс виконавців, потім на обласному рівні, потім концерт зведений майстрів професійних і непрофесійних у палаці "Україна".

Підбиваючи підсумки Року культури в Україні, віце-прем’єр-міністр підкреслив: "Головне, що на 2004 рік діячі культури досягли тієї мети, про яку два року тому могли лише мріяти – зведений бюджет культури з державного й місцевих перевалив за півтора мільярди гривень".

"Тобто можна констатувати, що від бюджету виживання й збереження сфера культури перейшла до бюджету розвитку", - сказав Табачник.

Під час зустрічі було також обговорено питання реформування системи соціальної допомоги.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування