Саакашвілі, на відміну від Кучми, завершив політреформу

Неділя, 8 лютого 2004, 12:27
Парламент Грузії у п'ятницю пізно вночі ухвалив зміни до Конституції, які передбачають зміцнення президентських повноважень та відновлення посади прем'єр-міністра у цій країні.

Законопроект було запропоновано чинним президентом Михайлом Саакашвілі, який очолив так звану "оксамитову революцію" у Грузії наприкінці минулого року.

Після 10-годинних дебатів опозиція поступилася і прийняла президентський варіант.

Михайло Саакашвілі вже заперечив припущення деяких аналітиків, що нова модель розподілу влади між окремими гілками призведе до посилення авторитаризму в Грузії.

Поправки до грузинської Конституції передбачають, що в цій країні буде відновлено посаду прем'єра, яким, швидше за все, стане прихильник Михайло Саакашвілі Зураб Жванія, який був також однією з ключових фігур у подіях оксамитової революції в листопаді минулого року.

Інститут прем'єр-міністра у Грузії було скасовано в середині 1990-х, відразу після перемоги Едуарда Шеварднадзе на виборах і ухваленні нової Конституції країни.

За новими поправками, президент залишає за собою право номінувати прем'єра, і якщо парламент тричі не ухвалить його кандидатуру, президент має право розпустити його.

Окрім того, силові міністри кабінету також звітуватимуть напряму президентові.

Однак парламент досяг певних повноважень і для себе: він матиме право розпустити уряд, якщо 60% народних обранців проголосують за вотум недовіри.

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування