"Укртранснафта" знайшла, де взяти нафту для "Одеса-Броди"

Неділя, 8 лютого 2004, 23:00
Одна з компаній, що добувають нафту в Центральній Азії, з якою "Укртранснафта" уклала контракт, зобов'язалася поставити найближчим часом 500 тис. тонн технологічної нафти для нафтопроводу "Одеса-Броди".

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" Михайло Гончар, керівник апарату спеціального уповноваженого з питань Євроазіатського нафтотранспортного коридору Олександра Тодійчука, контрактом з цією компанією, назва якої поки не розголошується, було передбачено, зокрема, постачання технологічної нафти в зазначених обсягах до 1 листопада 2003 року.

Незважаючи на те що ці терміни вже минули, контракт передбачає додаткове письмове узгодження його виконання, відзначив Гончар.

Тому, за його словами, ця компанія в 2004 році направила "Укртранснафті" лист, у якому підтверджує свої зобов'язання з постачання технологічної нафти в термін, що буде погоджений сторонами.

Раніше міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов в ефірі програми "Подробиці" каналу Інтер заявив, що нафтогін "Одеса-Броди" запрацює найближчим часом.

"Взагалі нафтогін мав працювати уже з жовтня минулого року. Але у зв`язку з тим, що було звернення нафтової компанії "ТНК-"BР", ми вивчали ще й інші можливості", - зазначив міністр.

"Тому я думаю, що сьогодні, коли уряд прийняв однозначне рішення про транспортування й напрямок нафти до Бродів і стратегічний напрямок до Плоцьку, а далі – до Європи, то сьогодні ми відновимо ті домовленості, які в нас були в жовтні місяці", - цитує Єрмілова Огляд телеефіру.

Відповідаючи на питання, хто поставить першу нафту, Єрмілов зазначив, що підписувалися контракти з нафтовими компаніями, які працюють сьогодні на Каспійському морі.

"В першу чергу, це – нафтові компанії, які працюють в Азербайджані і Казахстані. Також є угода підписана між "Укртранснафтою" і нафтовою компанією "Казманайгаз", Казахстан. Це державна компанія. Ми відновимо ці контракти, і я думаю, що нафтогін обов`язково запрацює", - сказав Єрмілов.

Міністр також зазначив, що пропозиція передати нафтогін та нафтотермінал у концесію ухвалена з метою скорішої його комерціалізації та заповнення нафтою.

"Взагалі, Україна не приймає рішення про передачу стратегічних об`єктів, таких як нафтопроводи, газопроводи, магістральні мережі електропередач. Але в даному випадку нафтопровід не працює, тому для більш швидкої його комерціалізації було б доцільно передати його у довгострокову концесію компанії, яка б також була зацікавлена в найшвидшому його заповненні", - сказав Єрмілов.

"Тому умови концесії, на мій погляд, повинні бути довгостроковими, це по-перше, друга умова концесії – це використання нафтопроводу в напрямку в від терміналу "Південний" до Бродів. Таким чином, компанія, яка виграє цю концесію, буде допомагати уряду, а не перешкоджати його найшвидшій експлуатації", - додав він.

Єрмілов відзначив, що цього тижня парламент ратифікував угоду щодо інтеграції нафтопроводів "Дружба" та "Адрія", що надає можливість додаткового транспортування нафти російського походження через територію України в обсязі 15 мільйон тонн.

Єрмілов також не виключив імовірність транспортування іранського газу до Європи через територію України, зазначивши, що цей проект "набирає обертів, але він знаходиться на початковій стадії".

"Все залежить від збуту іранського газу в Європі. Якщо такий ринок збуту знайдеться, то, я думаю, що проект цей цілком реальний. Україна також споживала іранський газ на початку 90-их років у невеличкій кількості, але це були газопроводи, які проходили через територію Російської Федерації і не мали великої потужності. Тому мова повинна іти про побудову нового газопроводу більшої потужності", - сказав Єрмілов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News