Генпрокуратура не побачила злочину в наказах, які отримував Кравченко

Понеділок, 1 березня 2004, 23:00
Схоже, генералу СБУ Валерію Кравченку не залишається нічого іншого, як почати складну процедуру отримання політичного притулку в Німеччині. Таким чином, офіцер,якому відомі державні таємниці України, фактично опиниться в руках влади іншої країни.

У вівторок стало відомо, що Генпрокуратура не буде порушувати кримінальну справу за матеріалами, переданими генералом. Такий висновок зробив генпрокурор Геннадій Васильєв.

Генпрокуратурі вистачило двох робочих днів, щоб перевірити вісім документів, переданих Кравченком до Генпрокуратури за посередництвом депутата Томенка.

Як відомо, він віддав їх представнику ГПУ у п'ятницю зранку, а уже у вівторок Васильєв на брифінгу для вузького числа журналістів повідомив про рішення по цим документам.

За словами Васильєва, Генпрокуратура проаналізувала матеріали Кравченка і прийшла до висновку, що в них немає жодних інструкцій та вказівок щодо стеження за політиками, журналістами чи членами уряду.

"Там немає даних про порушення прав громадян", – заявив Васильєв.

"Що стосується діяльності Кравченка – то у нього не було засобів для стеження і нагляду, він не мав агентів і не мав права вербувати агентів", – додав генпрокурор.

Він також навів приклад листування між МЗС та СБУ. Васильєв сказав, що на документах стоять грифи "для службового користування" і "цілком таємно", а під такими грифами не може бути вказівок про роботу з агентами і стеження.

За словами Васильєва, Кравченко отримував вказівки висвітлювати, на чиї запрошення прибували до Німеччини певні громадяни України, на який термін, з якою програмою перебування, за чий рахунок.

"Скажіть, про що взагалі мова?!" – обурено запитав генпрокурор і зачитав витяг з Віденської конвенції від 1961 року: функції дипломата передбачають у тому числі передачу інформації про події і місце перебування громадян цієї держави.

Васильєв підкреслив, що Кравченко мав виконувати інструкції, оскільки люди, яких вони стосувалися, "є носіями таємної інформації держави, і її треба захищати".

Водночас Васильєв висловив сумнів щодо юридичних знань генерала – він міг просто неправильно трактувати надіслані йому циркуляри і побачити в них те, чого немає.

Генпрокурор також сказав, що у нього немає інформації про вербування Кравченка німецькими спецслужбами. Але загалом-то генерал має повернутися на батьківщину. "Він має таємну інформацію, і можна лише уявити, яку цінність вона становить для закордонних спецслужб".

Стосовно обіцянки депутата Томенка оприлюднити документи, отримані від Кравченка, то Васильєв нагадав статтю у Кримінальному кодексі про розголошення державної таємниці. Водночас він не знає, чи є такі секрети серед файлів Томенка (до речі, вони ж усі є в розпорядженні Генпрокуратури). Треба буде проводити експертизу, заявив Васильєв.

Тим часом сам Томенко заявив, що має намір у середу оприлюднити передані йому Кравченком документи. Єдине, що він зробить – це прибере з циркулярів шифри і коди СБУ, які стоять вгорі та внизу документів і є частиною системи шифрування спецслужби.

За словами депутата, він не ризикуватиме, коли роздасть журналістам матеріали, оскільки його захищає закон "Про інформацію". Він дозволяє оприлюднювати секретні відомості, якщо вони містять суспільно значиму інформацію.

Також Томенко нагадав, що президент Кучма на останній прес-конференції дозволив оприлюднити всі матеріали Валерія Кравченка.

Перед цим Томенко передав матеріали генерала Кравченка головам комітетів Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиру Мойсику ("Наша Україна") та нацбезпеки Георгію Крючкову (КПУ).

Останній повідомив, що вони збираються розглянути ці файли на засіданні у середу. Крючков також не виключив, що комітет рекомендуватиме парламенту створити слідчу комісію.

Томенко також передав пакет документів від генерала спікеру Володимиру Литвину. Крім того, він збирається віддати ці матеріали і голові комітету з прав людини Геннадію Удовенку. Однак того у вівторок не було в парламенті, а Томенко, за його словами, передає документи тільки "із рук в руки".


P.S. На жаль, кореспондент "Української правди" не був запрошений на цей брифінг Васильєва. Відповіді генпрокурора відновлено за записами присутніх там об’єктивних журналістів, яким "УП" повністю довіряє.

Читайте також:

Оприлюднено уривки таємних циркулярів генерала Кравченка

Генерал Кравченко: Якщо президент гарантує мені безпеку, я повернуся

Посол Німеччини Штюдеманн: Ми зможемо захистити свої інтереси, якщо викладене генералом Кравченком підтвердиться


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News