На Лазаренка повісили убивство Щербаня і Гетьмана

Вівторок, 2 березня 2004, 13:41
Генеральна прокуратура України офіційно вважає екс-прем'єра Павла Лазаренка організатором убивства народних депутатів Володимира Щербаня і Вадима Гетьмана.

Про це заявив у вівторок на прес-конференції в Києві генеральний прокурор України Геннадій Васильєв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, у даний час Генпрокуратура завершила розслідування справи Лазаренка. "Він обвинувачується в організації убивства нардепів Щербаня і Гетьмана", – сказав Васильєв. "Ніякої політики немає, чистий кримінал", – додав він.

"Він має нести покарання за нашими законами", – сказав генпрокурор. Говорячи про розгляд Лазаренка в американському суді, Васильєв відзначив, що ніяких прогнозів він робити не буде.

Суд над колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком в Сан-Франциско планується 8 березня. Прокуратура США обвинувачує Лазаренка у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи. У червні 2003 року він був відпущений з-під варти на весь період допиту свідків.

Як повідомлялося, у квітні минулого року Апеляційний суд Луганської області присудив до довічного ув’язнення убивць депутата Верховної Ради Євгенія Щербаня і глави Української міжбанківської валютної біржі, народного депутата Вадима Гетьмана.

Зокрема, Вадим Болотських присуджений до довічного ув’язнення з конфіскацією майна за убивство депутата Верховної Ради Євгенія Щербаня, такий же вирок винесено Сергію Кулеву за убивство глави Української міжбанківської валютної біржі, народного депутата Вадима Гетьмана.

Підсудні входили до злочинного угруповання, що діяло на території Донецької і Луганської областей. Керівник угруповання Євгеній Кушнір помер у Донецькому слідчому ізоляторі.

Депутат Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорті Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию.

Народного депутата, главу біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі, екс-главу НБУ Гетьмана було вбито у ліфті його будинку в Києві 22 квітня 1998 року.

Лазаренко очолював український уряд у 1996-1997 р. З 1999 він знаходиться під вартою у США.

Якщо Лазаренка буде визнано у США винним, йому загрожує тюремне ув'язнення в цілому терміном у 370 років.

В Україні проти Лазаренка також висунуто обвинувачення у фінансових махінаціях і ряді інших злочинів.

У Швейцарії він уже визнаний винним у відмиванні грошей і присуджений Женевським судом до 18 місяців тюремного ув'язнення умовно.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування