Томенко оприлюднив матеріали Кравченка: "Просимо оперативно інформувати Центр…"

Середа, 3 березня 2004, 09:40
На прес-конференції у середу зранку депутат Микола Томенко оприлюднив тексти фрагментів матеріалів, які отримував генерал Валерій Кравченко. "Я не розумію, як можна офіційним шляхом зібрати інформацію про уподобання депутатів чи законним шляхом запобігти демонстрації сюжету на каналі ZDF", – відповів Томенко на заяву генпрокурора Васильєва, який напередодні визнав законними всі розпорядження, які отримував генерал.

"Стосовно заяв Генпрокурора, що у Кравченка не було технічних засобів проводити стеження: мене це не цікавить. Є факт, що направлялися інструкції. В них стоїть вимога доповісти протягом доби. І виконати її можна лише оперативним шляхом – стеженням, залученням агентів, прослуховуванням", – додав Томенко.

За словами депутата, він оприлюднює ці документи, щоб громадськість сама могла зробити висновок про законність циркулярів СБУ своїм агентам за кордоном.

Як відомо, напередодні генпрокурор Васильєв заявив, що притягне Томенка до кримінальної відповідальності, якщо в результаті експертизи виявиться, що він розголосив державну таємницю.

Томенко на це заявив, що за статтею 328 Кримінального кодексу під відповідальність підпадає та особа, якій держтаємниця була довірена або стала відома в зв'язку із виконанням службових обов'язків.

"В даному випадку інформація з обмеженим доступом була ввірена лише генерал-майору Валерію Кравченку. А отже, інша особа, яка оприлюднить таку інформацію, в тому числі депутат чи журналіст, не є суб'єктом злочину", – ідеться у експертному висновку, спеціально розданому Томенком журналістам.

"Інформація з обмеженим доступом може бути поширена без згоди її власника, якщо є суспільно значимою, якщо право громадськості знати цю інформацію переважає право її власника на захист", – також послався Томенко на закон "Про інформацію".

Щоб ще раз перестрахуватися, Томенко сказав, що оприлюднює не документи СБУ, а файли, набрані на його власному комп'ютері – витяги з інструкцій Кравченка. У них прибрано всю службову інформацію СБУ – шифри, номери, вихідні дані і дати.

Він також додав, що не спілкувався з Кравченком після того, як Генпрокуратура не побачила злочину в наказах СБУ. І прогнозує, що після цього він не зможе повернутися до України.

Томенко поширив серед журналістів лише чотири інструкції – в той час як Кравченко передав вісім файлів. За словами депутата, інші чотири за змістом збігаються з ними.

Депутат лише обмовився, що в одній не оприлюдненій інструкції СБУ висловлювала невдоволення тим, що її співробітники у трьох країнах не відповідають належним чином на запити. "Це колеги Кравченка в Ізраїлі, Азербайджані та ще одній країні", – додав Томенко.

Він також не виключає, що в майбутньому оприлюднить нові матеріали, отримані від Кравченка. Ще одна перспективна тема, яка, на думку Томенка, матиме відношення до генерала – це відпочинок Кучми і друзів у Баден-Бадені.

За словами депутата, в Кравченка є документальні підтвердження зловживань при фінансуванні відпустки президента.

Організовувалася вона, як пояснив Томенко, так: Бакай звернувся до українських бізнесменів, які зараз перебувають у Німеччині, щоб підготувати приїзд Кучми. Коли ж вони виставили рахунок Бакаю, то ціни виявилися завищеними вдесятеро. Як приклад, Томенко навів оренду автомобілів – 850 євро на добу замість 85 на кожний транспортний засіб. Така ж картина і по іншим послугам, якими користувався президент, пояснив він.

Нижче наводяться фрагментів документів, переданих Кравченком Томенку і оприлюднених ним у середу:


Фрагменти документів, переданих генералом СБУ Валерієм Кравченком Голові Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколі Томенку

Документ 1 (фрагмент).

За отриманими даними, на одному з невстановлених європейських телеканалів (вірогідно, німецькому) очікується показ програми або телесюжету, спрямованого на дискредитацію України як держави в цілому та компрометацію вищого керівництва нашої країни. За своїм змістом сюжет буде присвячений незаконній торгівлі людськими донорськими органами в Україні. У зв'язку з цим необхідно:

– встановити наявність на всіх консульських обліках Тетяни Захарової, громадянки України, яка проживала в м. Харкові, та Олени Коломійченко (кореспондент радіо "Свобода");

– терміново направити в Центр каналом... всю наявну інформацію стосовно зазначених осіб (в тому числі – зв'язки, уподобання, спрямування матеріалів, ЗМІ, в яких публікуються);

зібрати інформацію стосовно телепрограми "Мона Ліза", її власників, засновників та керівників;

– з'ясувати вірогідність появи зазначеного сюжету по телепрограмі "Мона Ліза" та вжити заходів по недопущенню його трансляції.


Також необхідно терміново отримати та направити в Центр всю інформацію стосовно можливого автора сюжету тележурналіста (телеоператора)...


Документ 2 (фрагмент).

Щодо візитів посадових осіб.

У зв'язку з необхідністю інформаційного висвітлення результатів візитів осіб українських органів державної влади (від міністра та вище) за кордон просимо в терміновому порядку надсилати відповідні повідомлення, в яких висвітлювати наступні питання:

– на чиє запрошення відвідувалась країна;

– терміни візиту;

– мета візиту;

– програма візиту (стисло);

– за чий рахунок відбувалось перебування української делегації (за рахунок приймаючої сторони або української сторони);

– які були проведені переговори та які їх результати;

– які підписувались документи;

з ким були проведені інші зустрічі (у тому числі з бізнес-колами), про що на них було домовлено;

– інша важлива інформація.


Зазначені повідомлення надсилати протягом доби після завершення візиту.


Документ 3 (фрагмент).

У ході зустрічі лідеру блоку "Наша Україна" В.Ющенко з керівником "Представництва Європейської Комісії" Н.Жустеном, яка відбулась в листопаді ц.р., виступив з ініціативою відносно проведення у грудні 2003 року в м. Києві міжнародної конференції, присвяченій обговоренню європейських перспектив України...

Про свою згоду взяти участь у роботі вказаного заходу нібито повідомили Б.Клінтон, М.Олбрайт та З.Бжезинський...

З метою отримання інформаційних та оперативних матеріалів відносно вищезазначеного форуму необхідно зорієнтувати джерела на здобуття інформації з таких питань:

1. Дата та місце проведення даної конференції.
2. Склад учасників, їх контакти, мета участі в заході.
3. Висвітлення конференції в ЗМІ України та за кордоном.
4. Реакція на подію та оцінки окремих виступів на цьому форумі з боку представників іноземного дипломатичного корпусу та інших закордонних представництв в Україні.
5. Подальші плани, наміри та можлива програма дій учасників конференції.


При цьому особливої уваги заслуговує інформація, що стосуватиметься критичних виступів учасників форуму на адресу України, а також відносно проблем, які існують в нашій державі, та шляхів їх подолання.

Із зазначених питань просимо оперативно (до...) інформувати Центр.

Документ 4 (фрагмент).

...Звертаємо увагу на необхідність здійснення постійної роботи, спрямованої на отримання інформації щодо:

...приїзду в країну Вашого перебування всіх без виключення українських делегацій, а також окремих посадових осіб, дії яких за кордоном можуть мати негативний вплив на реалізацію внутрішньо та зовнішньополітичної стратегії України.

З вищезазначених фактів вимагаємо своєчасного та повного інформування окремою довідкою за допомогою системи... у випадках передумов до можливих негативних наслідків – терміново у телефонному режимі.

У разі виникнення надзвичайних суспільно-політичних чи інших резонансних подій в країні перебування доповідати негайно. В подальшому організувати постійне інформаційне супроводження Центру з даних проблем.

Крім цього, орієнтуємо Вас на необхідність:

– звернути увагу на проведення заходів, що зачіпають інтереси України, в країні Вашого перебування представниками політичних та ділових кіл, громадських організацій;

активізувати роботу серед української діаспори з метою отримання необхідної упереджувальної інформації в інтересах забезпечення безпеки нашої країни, та такої, що стосується сприйняття іміджу України в країні перебування у контексті підготовки політичної реформи, президентських виборів та інше.

Читайте також:

Генпрокуратура не побачила злочину в наказах, які отримував Кравченко

Оприлюднені уривки таємних циркулярів генерала Кравченка

Генерал Кравченко: Якщо президент гарантує мені безпеку, я повернуся

Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є"

Нові заяви Кравченка: йому наказували стежити за німецькою журналісткою і політиком


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування