Кучма особисто перевірив, як охороняють уран. Йому дали медаль

Середа, 3 березня 2004, 12:40

3 березня президент України Леонід Кучма у ході дводенного робочого візиту до Харківської області відвідав Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут".

Глава держави оглянув пункт нагляду за ядерним паливом, ознайомився з виставкою науково-технологічних досягнень, повідомляє прес-служба президента.

Кучма переглянув презентаційний відеофільм про доробок та можливості інституту з наукового супроводження атомно-енергетичного комплексу України та перспективних напрямків розвитку енергетики майбутнього.

Під час зустрічі Кучмі було також вручено подарунки: ювілейну медаль, виготовлену з нагоди 70-річчя розщеплення ядра атома літію в колишньому СРСР.

Також президенту подарували сувенір, в якому наочно представлено результат впливу високоенергетичного пучка електронів на речовину; книжку з історії розвитку ядерної фізики та провідної ролі Центру в цій галузі.

Харківський фізико-технічний інститут – один із найстаріших і найбільших центрів фізичної науки в Україні, був створений у 1928 році з метою розвитку актуальних наукових напрямків.

Вже через чотири роки було отримано видатний результат – здійснено розщеплення ядра атома літію.

В 1993 році інституту було надано статус першого в Україні Національного наукового центру.

У 2002 в американській пресі з'являлися повідомлення про те, що США намагаються викупити в України десятки кілограмів збагаченого урану у ХФТІ, начебто побоюючись, що ця радіоактивна речовина може потрапити в Ірак чи до інших, із точки зору американців, "одіозних режимів".

Однак тоді "Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" заявляв про неможливість продажу збагаченого урану кожному, хто б і з якою метою не пропонував купити його". 


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News