У Росії заборонять свободу слова в Інтернеті?

Середа, 3 березня 2004, 13:03
Російський сегмент Інтернету незабаром перестане бути "вільною зоною" – держава претендує на те, щоб здійснювати контроль за всіма мешканцями Мережі.

Як повідомляє сайт russianlaw.net з посиланням на закриту інформацію агентства IT-daily з'явилися відомості про те, що в Держдумі розглядається законопроект "Про Інтернет".

Цей документ, розробка якого велася в найсуворішому секреті, уже схвалено профільними комітетами Думи і МЗС. У Міністерстві закордонних справ запропонували додати до законопроекту рекомендації ООН і ЮНЕСКО в області Інтернету.

За іншою версією, існує дві редакції законопроекту. Саме перша була схвалена в профільних комітетах Думи, а друга перемогла в конкурсі на кращу законодавчу ініціативу в області захисту прав і свобод людини.

Цей конкурс був оголошений Фондом розвитку парламентаризму в Росії. Автором ініціативи став юрисконсульт компанії "Об'єднана Енергія", кандидат юридичних наук Петровський.

Думський варіант закону буде регламентувати діяльність як провайдерів, так і звичайних користувачів. При цьому останнім для регулярного доступу до Мережі доведеться отримати спеціальний дозвіл. На яких умовах його збираються видавати, поки залишається таємницею.

Декілька років тому Думою було відхилено варіант законопроекту "Про Інтернет", який був доповненням до закону "Про інформацію, інформатизацію і захист інформації".

Той документ припускав, що робота в Мережі буде регулюватися винятково нормами федерального і міжнародного законодавства. У 2000 делегація Держдуми і Міністерства зв'язку й інформатизації їздила в США, щоб ознайомитися з досвідом американського законодавства в області Інтернету. Однак після цієї поїздки в Росії так і не з'явилося нового закону про Інтернет.

Варіант Петровського припускає, що держава буде втручатися в справи Інтернету тільки у випадку загрози інформаційній безпеці країни або правам її громадян і юридичних осіб. Документ припускає, що збір, збереження і поширення інформації про користувача Інтернету буде здійснюватися тільки з його згоди.

При цьому оператор зв'язку повинен дотримуватися таємниці повідомлень , що проходять через нього. Законопроект також детально регламентує порядок надання послуг у Мережі – підключення, електронної пошти, хостингу і т.д.

У "ліберальному" законопроекті дається визначення поняття "масова інформація". Інформація є масовою, якщо вона надходить протягом дня на більше ніж тисячу адрес. При цьому враховуються тільки адреси, що знаходяться на території Росії. Сайти, що передають інформацію, визнану масовою, повинні бути зареєстровані в якості ЗМІ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування