Радіо "Континент" закрили. Перед цим Шолоху погрожували люди Медведчука

Середа, 3 березня 2004, 15:45
Трирічна боротьба за своє життя для радіо "Континент" закінчилася вдень 3 березня 2004. Представниками "Украчастотнагляду" без рішення суду було вимкнено передавач радіостанції.

У середу після першої години дня співробітники "Континенту" почули, що замість програм "Громадського радіо", які транслює "Континент", у ефірі тиша. Офіс компанії розташований в іншому приміщенні від радіопередавача, який розміщений у Національному університеті технології та дизайну. Туди відразу виїхали представники станції.

На місці вони побачили міліціонерів і робітників "Укрчастотнагляду", які уже опечатували приміщення. Як стверджують на "Континенті", судового рішення їм пред'явлено не було.

Технічний директор радіостанції Олександр Демидов повідомив, що при конфіскації радіопередавача пред'явили "розпорядження про усунення порушень законодавства в сфері використання радіочастот".

"Коли я прийшов, передавач уже був поза межами приміщенням радіостанції, повністю відключений", – сказав технічний директор.

Він розповів, що в приміщенні "Континенту" було близько 30 сторонніх осіб, у тому числі близько десяти – у міліцейській формі. Серед них також були представники "Укрчастотнагляду" і керівництва Університету.

Демидов повідомив, що передавач, який важить близько 20 кілограмів, уже вивезли з радіостанції, і на цій підставі йому як технічному директорові начальник Печерського райуправління міліції Києва вручив протокол про вилучення й арешт обладнання.

Двері в студію радіостанції опечатані, співробітникам дозволили забрати тільки особисті речі, розповів Демидов агентству "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, в FM-ефірі "Континенту" у Києві мовили всі західні голоси – новини служб Бі-Бі-Сі, "Польського радіо", "Німецької хвилі". Після того, як радіо "Свобода" було відмовлено у трансляції на станції "Довіра", вони також планували перейти на "Континент".

Сам керівник багатостраждального радіо Сергій Шолох зараз навмисно виїхав за кордон. Цей крок він пов'язує з двома подіями, які сталися кілька днів тому.

Шолох стверджує, що позаминулої суботи близько 19 години його намагались схопити невідомі, які представились працівниками міліції і стверджували, що в них є постанова на примусовий привід на допит. Директор "Континенту" каже, що тоді йому вдалось втекти, а перед цим він переховувався.

Інша подія сталася минулого тижня. "Зі мною зустрілися двоє – помічник депутата Шуфрича з СДПУ(О) і мій колишній адвокат. Вони сказали, що мені кінець, якщо я запущу в ефір "Свободу". Водночас вони запропонували співпрацю – якщо я перейду на їхній бік, то вони вирішать усі проблеми", – пояснив Шолох по телефону в інтерв'ю "Українській правді".

Шолох не став називати прізвища цих людей, побоюючись судового переслідування. Водночас можна здогадатися, хто вони.

Перший – це редактор черкаської газети. Дане видання кілька років тому було різко опозиційним, але після перемоги Шуфрича на довиборах до Верховної Ради за черкаським округом воно так само різко змінило свою позицію.

Друга людина, яка розмовляла з Шолохом – колишня співробітниця журналістської правозахисної організації, яка виступила першим рупором листів Гончарова. Вона була звільнена після того, як виявилося, що в оприлюдненому нею листі Гончарова зникли слова про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе.

Зараз цих людей прийнято вважати агентами команди Медведчука в журналістському колі. Зокрема, ця сама пані балотувалася на посаду уповноваженого омбудсмена з питань свободи слова, а також створила свою громадську організацію. Яка збирається оприлюднити результати "журналістського розслідування", за результатами якого Кучма буде ніяким чином не причетний до вбивства Гонгадзе.

Після цієї зустрічі Шолох виїхав до однієї з європейських країн. "Я контактую з представниками влади і прошу якось допомогти у цій ситуації навколо радіо "Континент", – зазначив він.

Останніми тижнями "Континент" заявляв про те, що його сигнал почали перекривати "глушилками". Як приклади наводяться перешкоди у поширенні сигналу під час трансляції 19 лютого репортажу "Німецької хвилі" про генерала Кравченка.

У той же час, як повідомило "Українській правді" джерело, що побажало лишитися неназваним, від 1 березня на вежі Київського радіотелепередавального центру ввімкнено передавач на частоті 100,9 Мгц – на тій самій, де мовить "Континент".

За його словами, співробітникам даного підприємства суворо заборонено давати будь-яку інформацію з цього приводу. "Абсолютно ясно, що мета даної операції – це глушіння радіостанції "Континент". Тому що площа покриття передавача КРТПЦ при однаковій потужності більше будь-якого передавача такої ж потужності, а відтак можна з упевненістю сказати, що це найкраща глушилка в Києві", – відзначило джерело.

Водночас у самому "Укрчастотнагляді" відкидають, що на "Континент" тиснуть через політику. "Ми, як ДАІ, зобов'язані забезпечити законність мовлення в ефірі. Практика закриття незаконних мовників – одна з задач центру", – сказав перший заступник начальника центру "Укрчастотнагляд" Павло Слободянюк агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також сказав, що ні про яку конфіскацію майна "Континенту" "мови бути не може". Слободянюк підкреслив, що будь-які пошуки політичного підґрунтя в діях "Укрчастотнагляду" безпідставні.

Слободянюк пояснив, що "Укрчастотнагляд" має претензії до "Континенту", оскільки той "незаконно мовить в ефірі – в радіостанції відсутній дозвіл (ліцензія) на дану частоту".

Як відомо, перші проблеми у радіо "Континент" з'явилися 13 квітня 2001, коли Нацрада з питань телебачення і радіомовлення визнала переможцем конкурсу на частоту "Континенту" харківську радіостанцію "Онікс", яка два роки перед цим була мертвою.

Після цього була серія судових оскаржень рішень Нацради, під час яких "Континент" продовжував мовити на 100,9 FM. При цьому "Континент" можна було чути не у всіх районах Києва. Зараз заява керівника радіостанції Шолоха знаходиться у Європейському суді з прав людини.

Крім того, Шолох є небезпечною для влади особою, оскільки є свідком у справі Гонгадзе. Восени минулого року він брав участь у очній ставці з заступником начальника міліцейської "наружки" Бернаком. У ньому він впізнав людину, яка за кілька місяців до викрадення і вбивства журналіста, представившись співробітником міліції, цікавилася поведінкою Гонгадзе.

Читайте також:

Справа Гонгадзе: за кілька кроків від істини

У радіо "Континент" відібрали ліцензію на мовлення


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування