Кравченка могло привабити життя в Берліні за кошти третьої сторони?

Середа, 3 березня 2004, 16:58
Генерал СБУ Валерій Кравченко мав приватні мотиви, коли оприлюднював закриту інформацію – його могло привабити "гарне життя в Берліні" за кошти третьої сторони.

Про це сказав відомий бельгійський кримінолог, професор університету Люмен, колишній офіцера безпеки при бельгійському посольстві в Лівії та Анголі Пол де Вуд, повідомляє радіо "Свобода".

"Хочу зазначити, що інформація про структуру Української служби безпеки, її кадровий персонал, офензивність і ефективність СБУ, прізвища елітного (зашифрованого) персоналу під виглядом “дипломатів” коштує чималої суми, щоб забезпечити собі безбідну старість за кордоном", – сказав Пол де Вуд.

"Ця людина [Кравченко] одержала освіту в системі КДБ і добре обізнана, якою є ця система, і що спецслужби – це не балетна студія", – сказав бельгієць.

Він сказав, що головним завданням системи держбезпеки є "оберігати і створювати перепони для зовнішнього впливу".

Експерт також вважає, що з огляду на політичне становище в Україні збір інформації про всіх політиків, які приїздять до Німеччини, "є дуже важливим".

"Кравченко має інші мотиви для припинення роботи в українській розвідці, бо ті, хто працював або працює в розвідці, ніколи не підуть робити заяви на “Німецькій Хвилі” чи в інші засоби масової інформації – це останнє, що вони можуть у своєму житті зробити", – стверджує де Вуд.

Далі Пол де Вуд зі свого досвіду сказав, що люди такого рангу, як генерал Кравченко, з 30-літнім досвідом в КДБ, і які хочуть справді порвати з системою, не роблять самореклами через пресу.

"Вони просто зникають і все. І це Кравченко, безумовно, знає. Його заяви про те, що він професіонал і його буде тяжко знайти – це байки. Кожна людина, навіть розвідники, мають звички", – сказав він.

Пол де Вуд нагадав у цьому контексті справу офіцера ЦРУ Джеймса Олдріча, який спокусився на гроші і працював на російські спецслужби, і справу колишнього шефа російського ФСБ Віктора Баранникова, якого підкупив міжнародний аферист Борис Бірштейн.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування