Опозиція вимагає повернути "Континент" і не закривати "Голос України" через ТНК

Середа, 3 березня 2004, 23:00
Фракції "Наша Україна", Соцпартії і БЮТ вимагають запровадити мораторій на перевірки ЗМІ до кінця виборчої кампанії.

Про це говориться в заяві, яку голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко виголосив з трибуни Верховної Ради у четвер.

В заяві наголошується, що, судячи з останніх подій, "в Україні почав діяти план "зачистки" незалежних ЗМІ, повідомляє прес-служба "Нашої України".

"Вчора [у середу] без рішення суду, без відповідних розпоряджень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення чиновники держкомзв’язку припинили трансляцію радіо "Континент", у ефірі якого виходили низка українських та іноземних мовників: "Громадське радіо", Бі-Бі-Сі, "Німецька хвиля" тощо", – зазначив Томенко.

"Раніше інформаційний простір зачистили від радіо "Свобода" та радіо "Рокс". Ми є свідками того, як майже щодня з українського інформаційного простору зникає незалежний засіб масової інформації," – заявив депутат, зауваживши, що в Україна уже дійшло до того, що радіостанцію закриває працівник санітарної служби.

"Ми вимагаємо поновити трансляцію радіостанції "Континент", а також пропонуємо запровадити мораторій на перевірки ЗМІ на період до кінця президентських виборів", – наголосив депутат.

"Отже, якщо наступ на ЗМІ не припинити, наступним після "Континенту" припинить існування "П’ятий канал", ціла низка інших ЗМІ, зокрема – "Голос України", засновником якого, як відомо, є Верховна Рада України", – заявив Томенко.

Він також торкнувся факту загибелі генерального директора полтавської телерадіокомпанії "ЮТА" Георгія Чечика.

"Протягом останніх місяців Чечик неодноразово звертався до Генпрокурора із заявами, що його професійній діяльності перешкоджають, що йому погрожують. Його телекомпанію закривали, виселяли. І ось учора – сталася автокатастрофа", – зазначив голова комітету з питань свободи слова та інформації. Він висловив сумнів, що ця трагедія була випадковою.

Микола Томенко зазначив також, що опозиція вимагає звіту прем’єр-міністра України Віктора Януковича щодо ситуації із тиском на засоби масової інформації.

Спікер парламенту Володимир Литвин після оголошення заяви повідомив народним депутатам, що в п'ятницю прем’єр-міністр України відбуде в Македонію на похорон глави цієї держави Бориса Трайковського, який загинув у авіакатастрофі.

Голова Верховної Ради також підтвердив той факт, що нині триває суд проти "Голосу України", через що, можливо, доведеться на деякий час припинити вихід газети.

Ситуацію з закриттям газети "Голос України" було розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації 3 березня, повідомляє прес-служба депутата Томенка.

На засіданні головний редактор повідомив, що компанія "ТНК-Україна" подала позов до видання та журналіста Лавринюка.

10 грудня минулого року Дарницький районний суд м. Києва задовольнив позов до редакції газети та журналіста Лавринюка, зобов’язавши відповідачів відшкодувати "ТНК-Україна-Інвест" по 238 тис. 500 гривень та по 23 тис. 850 гривень державного мита з кожного.

"При цьому суд порушив основоположні принципи судочинства", – зазначив редактор.

У зв'язку з цим, члени Комітету одностайно вирішили звернутися до голови Верховного суду України, генерального прокурора України, негайно втрутитись у цю справу і відновити справедливість.

Комітет вважає, що газета Верховної Ради України "безпідставно потрапляє у надзвичайно складну фінансову ситуацію, а журналіст просто неспроможний сплатити таку суму відповідно до рішення Дарницького районного суду, яке викликає в громадськості журналістській великий сумнів і тривогу".

Комітет ухвалив рішення звернутися листом до спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації щодо перевірки законності приватизації ВАТ "Линос", з приводу чого й були публікації в газеті "Голос України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування