Єрмілова звільнено. На його місце йде Бойко?

Четвер, 4 березня 2004, 23:00
Звільнений у п'ятницю з посади міністра палива та енергетики Сергій Єрмілов – незвичний чиновник. Три роки тому його відставки домагалися ті, хто сьогодні роздає компліменти. Крім того, зараз Єрмілов не дотягнув рівно добу до дня свого попереднього звільнення з цієї самої посади. Та й взагалі, крім цього випадку, Кучми не повертає міністрів у ті ж самі крісла, тим більше якщо їх знімають із вовчим квитком.

Прем'єр Ющенко вимагав відставки Єрмілова через його "недостатній професіоналізм". Його зняли 6 березня 2000. В березні 2004 лідер "Нашої України" Ющенко назвав причину другого звільнення Єрмілова: "Ця людина перестала виконувати вказівки з бандитських зібрань".

Загалом Єрмілову дають різні характеристики – але всі відзначають, що він є сильним виконавцем. Результативний Єрмілов тоді, коли над ним стоїть сильний куратор.

"Ця людина могла бути ефективною, але це залежало від того, в якій системі координат уряду він знаходився", - розповів Ющенко про Єрмілова. Таку пару йому в уряді Януковича тривалий час створював віце-прем'єр Віталій Гайдук.

Дні до другого звільнення Єрмілова з міністра ПЕК почали рахувати після відставки Гайдука на початку грудня. Хоча чутки про близьке безробіття Єрмілова ходили і до того ледь не півроку.

Відставки Єрмілова домагався Юрій Бойко – керівник НАК "Нафтогаз України" і головний лобіст реверсу "Одеса-Брода". Єрмілов, як відомо, був категоричним опонентом цього.

Але після того, як Кабмін одноголосно ухвалив рішення про пряме використання нафтопроводу "Одеса-Броди", можна було сподіватися, що Єрмілов залишиться на посаді. За європейський напрям виступав прем'єр і його заступник Клюєв. Однак це рішення абсолютно не задовольняло його опонента.

Тепер є дуже високі шанси, що саме він очолить Мінпаливенерго. Як кажуть джерела "Української правди" в депутатській групі "Демократичні ініціативи" (а їм належить квота на МінПЕК), прізвище нового міністра Кучма назвав їм, ще коли обговорював звільнення Єрмілова. З вуст президента злетіло прізвище Юрія Бойка.

Цікава ситуація, що група, яка за ідеєю сама мала б вносити кандидатуру, просто безапеляційно погоджується з тим, що їм дають. Причина не тільки в тому, що ніякого коаліційного уряду не існує. А також у тому, що посада міністра ПЕК як така мало що дає. Без підтримки президента, прем'єра й куратора віце-прем'єра він нічого не зможе зробити.

Саме це було ще однією причиною зняття Єрмілова – він "нє рєшал вопроси", пояснив один депутат. Інші ж називають це його сильною стороною - в тому плані, що у Єрмілова складно було пролобіювати якесь конкретне питання. Що, до речі, стало причиною його конфлікту з віце-прем'єром Клюєвим, який плотно займається своєю компанією "Східенерго".

Звичайно, публічно про це ніхто не говорить. Лідер "Демініціатив" Степан Гавриш сказав, що вони "довгий час захищали Єрмілова, але аргументи "проти" під час зустрічі з президентом переважили".

Гавриш сказав, що Єрмілов не вписався "у нову програму, нову систему стосунків у паливно-енергетичному комплексі". "Треба, щоб на чолі Міністерства ПЕК була людина, яка зможе ефективно реорганізувати комплекс", – зазначив він.

В той же час, не можна не помітити, що з формулюванням "не вписався" звільняється вже третій міністр (після Гайдука і Хорошковського). А тому причини звільнення, скоріше за все, полягають в іншому.

Як відомо, конфлікт Єрмілова і Бойка давно вийшов із режиму під ковдрою. НАК тривалий час вустами підконтрольних нафтотранспортників намагався довести економічну доцільність використання нафтогону "Одеса-Броди" для експорту російської нафти через термінал "Південний", а не в напрямку Бродів.

Не збігалися погляди НАКу і Мінпаливенерго і щодо газотранспортного консорціуму. В останні дні перед відставкою критику на адресу Єрмілова уже стала дозволяти собі навіть прес-служба Бойка.

"НАК "Нафтогаз України" вважає дії Сергія Єрмілова безпідставними та такими, що наносять шкоди діловій репутації компанії", - ідеться у прес-релізі монополіста від 27 лютого 2004 в зв'язку із заявою Єрмілова про недостатні запаси НАК власного природного газу у підземних сховищах газу.

Окрім цього, "Нафтогазу України" страшенно не сподобалася висунута в 2002 році ініціатива Мінпаливенерго про підпорядкування собі НАКу. Відтоді він почав затяту боротьбу з Міністерством, не раз підставляючи його під критику Кучми.

Приводом для "кляуз" у вищі інстанції, як правило, була недостатня підготовка до опалювального сезону. Саме за це Кучма не раз привселюдно розпікав Єрмілова та екс-віце-прем'єра з ПЕК Віталія Гайдука.

Саме тим, що Єрмілов "втратив прикриття згори в особі віце-прем’єра Гайдука", і пояснює його звільнення член СПУ Микола Рудьковський .

"Крім того, він заклав механізми реформування вугільної галузі – створив 22 вугільні холдингові компанії. Також Єрмілов зайняв жорстку позицію проти поширення газового консорціуму на всю газотранспортну систему України та виступив проти реверсу "Одеса-Броди", – зазначив соціаліст.

Рудьковський також припустив, що у звільненні Єрмілова "прискорив цей процес Олег Дубина", який віднедавна очолює Національну енергетичну компанію.

Як вважає Віктор Ющенко, "відбувається чистка найбільш капіталомісткого сектору". "Я знаю принципову позицію, яку займали міністр Єрмілов, колишній віце-прем’єр Гайдук – вони у своєму оточенні стали неугодними, але вони керувалися просто здоровим глуздом", – додав Ющенко.

Він також сказав, що після відставки Гайдука знаття Єрмілова "уже не було несподіванкою".

Зі звільненням Єрмілова "серйозно збільшуються шанси реверсу" нафтопроводу "Одеса-Броди", також сказав Ющенко. Він зазначив, що на його місце шукатимуть "безвільну людину, без позиції, більш м’яку і непринципову", і додав, що відставка Єрмілова "не могла відбутися без позиції віце-прем’єра Андрія Клюєва".

В той же час політкоординатор "Нашої України Петро Порошенко зазначив, що "у вугільній сфері дійсно спостерігаються серйозні проблеми".

"Галузь допустила серйозний приріст заборгованості із зарплати – при тому, що за два роки майже на 70% зросло бюджетне фінансування, зросли ціни на вугілля! Фінансові потоки у галузі збільшилися у 2 рази!" – зазначив він.

Водночас, за його словами, "людям не виплачують зарплату". "Ворують гроші через закупівлю шахтного устаткування за цінами у 3-4 рази вищими, ніж є".

Також показовим для Порошенка є те, що "бюджетні дотації ідуть на приватні – приватні! – фірми, які займаються коксуючим вугіллям".

"Відповідальність за прорахунки Єрмілова має нести та сила, яку він представляв в уряді", – сказав Порошенко.

Хоча, наприклад, голова Профспілки працівників вугільної промисловості, депутат Віктор Турманов ("Регіони України") заявив, що вимагатиме відповідальності саме від Єрмілова.

Він зазначив, що їх профспілкове об'єднання зверталося з листом до президента і прем’єра, вимагаючи звільнення Єрмілова.

"У нас з минулого року трудовий конфлікт із Міністерством палива та енергетики: ми видобуваємо вугілля і направляємо його на електростанції, але гроші вчасно не отримуємо. Як не йшли раніше платежі, так і не йдуть".

За словами Турманова, утворилася заборгованість із зарплати. "А при її погашенні іде розподіл шахтарів на "білих" і "чорних" – погашення заборгованості по зарплаті отримують ті, хто працює під землею", – додав він.

Також, за словами лідера шахтарської профспілки, вони вимагали від Єрмілова зарплату "відповідно до тарифної ставки, узгодженої в бюджеті, але міністр це не зробив".

Турманов сказав, що профспілка готує "документ про притягнення Єрмілова до відповідальності", однак не уточнив, до якої саме.

Найголовніший же начальник Єрмілова президент Кучма серед причин звільнення назвав неадекватність цінової політики на ринку вугілля. Під час зустрічі з віце-прем`єром по ПЕК Андрієм Клюєвим він сказав, що уряд ставить завдання зниження цін на внутрішньому ринку, а окремі відомства намагаються підвищити ціни на продукцію, в тому числі у вугільній галузі.

Однак, сам колишній міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов вважає, що йому немає за що вибачаться в роботі Мінпаливенерго. Про це сказав у прощальній мові співробітникам міністерства.

"Я дякую усім, хто допомагав мені в моїй роботі, усіх, хто сприяв тим перетворенням, що я ініціював і проводив. Упевнено, що разом ми зробила багато чого для того, щоб підвищити енергетичну безпеку нашої держави", – сказав Єрмілов.

"Мені нема чого червоніти за результати своєї роботи на посаді Міністра. Я і сьогодні упевнений у правоті своїх починань і почуваю підтримку своєї позиції", – відзначив колишній міністр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування