Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мажоритарники просять Кучму захистити їх референдумом

П'ятниця, 5 березня 2004, 11:29
Близько 60 народних депутатів, обраних в одномандатних округах, звернулись з листом до президента України, у якому просять ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо ставлення громадян до виборів народних депутатів суто за пропорційними списками.

У листі, який має у своєму розпорядженні агентство УНІАН, народні депутати, обрані в одномандатних округах, зазначають, що у переважній своїй більшості підтримують позицію президента у питаннях конституційної реформи, основна ідея якої полягає в демократизації політичної системи України, посиленні засад парламентаризму в розвитку українського суспільства.

“Разом з тим нас, депутатів-мажоритарників, глибоко турбує намагання певних політичних сил домогтися будь-якою ціною запровадження в Україні суто пропорційної моделі виборів, яка у сьогоднішніх умовах є кроком назад – до монополізації політичного життя країни”, – наголошується у листі.

На переконання мажоритарників, Україна сьогодні об`єктивно не готова до суто пропорційної системи виборів. Політична неструктурованість суспільства, низький рівень довіри до партій, непрозорість підходу до формування партійних списків, монопольне право політичних партій на висування кандидатів у народні депутати обмежують конституційні права громадян, і тому роблять реформу неприйнятною для суспільства.

У листі також підкреслюється, що існує серйозна загроза того, що наслідком застосування такої системи в існуючих умовах стане нехтування інтересами виборців, зменшення представництва регіонів у вищому законодавчому органі, згортання конкретної та надзвичайно, як показує практика, необхідної роботи народних депутатів у виборчих округах по сприянню діяльності місцевої влади та органів місцевого самоврядування, захисту прав і свобод виборців, їх чисельних життєвих проблем.

Депутати наголошують, що відсутність політико-моральної залежності народних депутатів від конкретних виборчих округів, безумовно, загрожує зниженням відповідальності депутата, оскільки захищати виборців “взагалі” набагато простіше, ніж допомагати сотням і тисячам реальних людей з реальними нуждами і болями.

“Враховуючи це, ми вважаємо, що прийняття такого надзвичайно важливого для країни рішення, яким є зміна системи виборів до Верховної Ради, має відбутися з обов`язковим врахуванням думки наших громадян, їх безпосереднього волевиявлення, і відповідні зміни до законодавства мають прийматися лише після всеукраїнського референдуму з цього питання і з урахуванням його результатів, – зазначається у листі і додається: “Зважаючи на це, ми – члени міжфракційного депутатського об`єднання “Мажоритарник”, просимо Вас (президента) ініціювати проведення всеукраїнського референдуму для виявлення ставлення громадян до виборів народних депутатів суто за пропорційними списками”.

До міжфракційного об`єднання “Мажоритарник” входить більше 60 депутатів, здебільшого представників парламентської більшості.

Як повідомляла "УП", сьогодні парламент може прийняти рішення щодо законопроектів про вибори народних депутатів на пропорційній основі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування