БЮТ вимагає від Януковича, Білоконя і Васильєва відзвітувати про свободу ЗМІ

П'ятниця, 5 березня 2004, 12:59
Верховна Рада України направить запит генеральному прокурору і голові Держкомітету з питань зв'язку й інформатизації, який стосується перешкоджання роботі радіостанції "Континент".

Відповідний запит члена фракції "Наша Україна" Миколи Томенка в п'ятницю оголосив голова Верховної Ради Володимир Литвин, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У той же час фракція БЮТ вимагає в п'ятницю заслухати інформацію прем'єр-міністра України Віктора Януковича, міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя, а також генерального прокурора Геннадія Васильєва про ситуацію з засобами масової інформації в країні.

Виступаючи з парламентської трибуни в п'ятницю, член фракції БЮТ Олександр Турчинов підкреслив, що сьогодні в Україні "відбувається неприкритий цинічний наступ на демократію і свободу слова".

Турчинов нагадав, що закриті радіо "Свобода", газета "Сільські вісті", радіо "Континент". За словами депутата, можуть закрити "5-ий канал".

"Знову пролилася кров журналістів", – підкреслив депутат, нагадавши про недавню катастрофу, у якій загинув директор Полтавської телерадіокомпанії "ЮТА" Георгій Чечик.

"Усе це – декорації для проведення за сценарієм, розробленим на Банковій, так званої конституційної реформи", – сказав він.

Депутат підкреслив, що фракція БЮТ вимагає негайно припинити наступ на свободу слова, а також відновити трансляцію всіх закритих радіостанцій.

Фракція також вимагає негайно заслухати інформацію прем'єр-міністра Януковича з цього приводу, а також міністра внутрішніх справ і генерального прокурора.

"Ніяка пропорційна система (виборів – ІФ) не врятує демократію в Україні, якщо ми з вами не захистимо свободу слова", – заявив Турчинов.

Як повідомлялося, у середу мовлення "Континенту" було перервано, а радіопередавач конфіскований. За даними представників радіостанції, при конфіскації радіопередавача було пред'явлене розпорядження про усунення порушень законодавства в сфері використання радіочастот.

Радіо "Континент" мовить на хвилі 100,9 FM, ретранслює передачі радіостанцій Бі-Бі-Сі, "Голос Америки", "Німецька хвиля". У 2001-2002 році у "Континенту" виникали проблеми з владою щодо ліцензії на право мовлення на частоті 100,9 FM.

Парламент також направить запит члена фракції Блоку Юліи Тимошенко Степана Хмари генеральному прокурору, главі комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин стосовно розслідування кримінальної справи, пов'язаної з торгівлею людськими органами і дітьми в Харкові.

У запиті також піднімається питання про забезпечення безпеки глави Всеукраїнської асоціації багатодітних родин Тетяни Захарової, яка передала в Європарламент матеріали про зникнення дітей у пологових будинках. Цей запит пов'язаний з оприлюдненням генералом СБУ Валерієм Кравченком документів з цього приводу.

Верховна Рада також направить запит члена фракції БЮТ Григорія Омельченко до прем'єр-міністра України.

Депутат пропонує створити урядову комісію для вивчення обставин нецільового використання державних бюджетних коштів і фактів зловживань службовим становищем посадовими особами Міністерства палива й енергетики і ужити відповідних заходів реагування на ці порушення.

Буде спрямований запит члена фракції "Наша Україна" Івана Стойко до начальника головного керування Державної служби у відношенні порушення головою Центвиборчкому Сергієм Ківаловим статті 10 Конституції України (визначає, що в Україні державною мовою є українська) і рішення Конституційного суду про використання державної мови.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування