ЄС не може відмовити Україні у членстві

Вівторок, 9 березня 2004, 10:06
Європейський союз не може відмовити Україні у членстві, якщо вона виконає всі критерії вступу.

Так політолог з Центру європейських політичних досліджень Маріус Валь прокоментував слова комісара ЄС із питань внутрішнього ринку Фрітца Болкестайна, який у новій книзі "Межі Європи" заявляє про недоцільність прийняття до Євросоюзу України, Білорусі й Молдови.

Політолог із Центру європейських політичних досліджень Валь заявив у коментарі для "Німецької хвилі", що Україна як європейська держава має повне право стати членом Євросоюзу – якщо, звісно, виконає необхідні умови.

Про книгу Болкестайна дослідник сказав: "Я не знаю, що він має на увазі, коли говорить про буфер, який має складатися з країн, що не належать до жодного блоку. Тож він розглядає Росію як блок, що нагадує мені ідеологію холодної війни".

"Якщо ж Україна, Білорусь і Молдова не повинні бути членами ані СНД, ані Євросоюзу, а бути десь посередині, то я не думаю, що Болкестайн є щирим. На мою думку, це дуже дивне твердження", – сказав Маріус Валь.

Комісар Болкестайн у новій книзі "Межі Європи" висловлює переконання, що розширення Євросоюзу повинно мати свої географічні межі. Він виступає проти прийняття до ЄС Анкари, а також Києва, Мінська й Кишинева.

Болкестайн стверджує, що Україна є більш європейською, ніж Туреччина, й тому в разі вступу до ЄС Анкари Брюсселю буде важко відмовити Києву в його бажанні стати членом Євросоюзу.

Водночас комісар ЄС упевнений, що цього статися не повинно. Натомість Україні, Білорусі та Молдові комісар відводить роль буфера між ЄС та Росією.

Читайте також:

ЄВРОКОМІСАР ПРОТИ ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО ЄС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування