ВІД ВАСИЛЬЄВА ВИМАГАЮТЬ ПРИПИНИТИ ЗБІР ДАНИХ ПРО ЖУРНАЛІСТІВ

Вівторок, 9 березня 2004, 11:43
Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вимагає від Генерального прокурора опротестувати розпорядження Державного комітету телебачення та радіомовлення України про "збір даних стосовно журналістів".

Про це йдеться в зверненні Томенка на ім'я генпрокурора Васильєва, в якому депутат висловлює протест щодо незаконного листа Державного комітету телебачення й радіомовлення України з метою припинення порушень прав і свобод людини з боку центрального органу виконавчої влади, повідомляє прес-служба депутата.

Як зазначає Томенко, 6 лютого 2004 року Державним комітетом телебачення й радіомовлення України за підписом заступника голови Комітету Петренка було складено лист із вимогою "зібрати відповідні дані щодо державних та комунальних друкованих ЗМІ та їх журналістів".

Лист адресовано Комітету з інформації АР Крим, обласним й Севастопольському міському управлінню у справах преси та інформації держадміністрацій, Головному управлінню з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю Київської міськдержадміністрації.

У доданих до листа Державного комітету телебачення і радіомовлення України анкетах посадовими особами центрального органу виконавчої влади ставиться вимога щодо з’ясування персональних даних журналістів державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, зазначає депутат.

"Зокрема, в анкетах вимагається зазначити псевдонім, улюблену тематику, спеціалізацію, наявність членства у журналістських об’єднаннях журналіста. Крім того, ставиться вимога щодо зазначення розмірів заробітної плати та гонорарів журналістів державних та комунальних ЗМІ", – говориться в повідомленні.

Томенко наголошує, що зазначені вимоги Державного комітету телебачення і радіомовлення України "є грубим порушенням статтей 32, 34, 54 Конституції України, якими гарантується право людини на свободу думки і слова, літературної, художньої, наукової і технічної творчості, моральних та матеріальних інтересів, а також невтручання в особисте і сімейне життя людини".

Статтею 23 Закону України "Про інформацію" заборонено збирання відомостей про особу без її попередньої згоди. Відповідно до статті 2 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", друковані засоби масової інформації є вільними, додає він.

Статтею 26 цього ж Закону передбачено, що журналіст має право поширювати підготовлені ним повідомлення й матеріали за власним підписом, під умовним ім'ям (псевдонімом) або без підпису (анонімно), а також зі збереженням таємниці авторства та джерел інформації, за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду, зазначає депутат.

Крім того, вважає Томенко, вимоги Державного комітету телебачення й радіомовлення України щодо збору персональних даних журналістів друкованих ЗМІ є грубим порушенням статті 45 ("Охорона права на інформації"), статті 45-1 ("Заборона цензури та заборона втручання в професійну діяльність журналістів і засобів масової інформації з боку органів державної влади або органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб") Закону України "Про інформацію", а також основних положень Цивільного кодексу України про охорону комерційної таємниці фізичної особи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...