Литвин проти "пропорціоналки", бо Україні потрібна "нова еліта"

Вівторок, 9 березня 2004, 15:35
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що парламент ухвалить закон про внесення змін до Конституції України.

"У Верховної Ради є потенціал, щоб ухвалити закон про внесення змін до Конституції", – сказав Литвин у вівторок в інтерв’ю журналістам під час перебування у Черкаській області в рамках святкування 190-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Разом з тим, він нагадав, що відповідно до політичної угоди між депутатськими фракціями й групами щодо проведення конституційної реформи та законодавчого забезпечення її реалізації депутати мають ще ухвалити закони про вибори президента України та про вибори до органів місцевого самоврядування, постанови про оголошення президентських виборів 31 жовтня 2004 року та про порядок схвалення змін до Конституції України у другому читанні.

При цьому Литвин запевнив, що Верховна Рада України буде діяти відповідно до регламенту.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо перспектив нового виборчого закону на пропорційній основі, Литвин висловив думку, що у парламента "є потенціал, щоб закон був ухвалений в цілому".

Спікер також заявив, що він виступає за політичне структурування суспільства, але проти того, щоб партійні лідери "таким законом забезпечили собі довічне перебування" у Верховній Раді.

Литвин підкреслив, що зараз держава потребує "нової політичної еліти, зміни політичних поколінь". "А поки що у нас відбувається консервування старої політичної системи", – сказав він.

Литвин у вівторок, 9 березня, відвідав села Моринці та Шевченкове Звенигородського району Черкаської області, де поклав квіти до пам’ятників Шевченку, могил батьків поета, ознайомився з меморіальними місцями та оглянув музей Великого Кобзаря.

Спікер парламенту висловив думку, що "на Чернечій горі в день народження Тараса Шевченка повинні бути всі державні діячі і звіряти свої вчинки з його думами".

Голова Верховної Ради наголосив на необхідності вжиття заходів, спрямованих на облаштування шевченківських місць в Україні, і висловився за розробку комплексного генерального плану такого облаштування, в якому "кожна область повинна буде відповідати за якийсь об’єкт і довести його до логічного завершення".

Шевченківські місця, за словами Литвина, потрібно облаштовувати, "аби не було соромно політикам, керівникам і просто українському народу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування