Тарасюк вимагає від США різкої заяви щодо демократії в Україні

Четвер, 1 квітня 2004, 12:03
США повинні зробити офіційну заяву на вищому політичному рівні, у якій би твердо вимагали від української влади дотримання принципів демократії напередодні президентських виборів.

З таким закликом звернувся до американських урядовців голова Народного Руху України Борис Тарасюк під час свого візиту до США, повідомляє Радіо Свобода.

Перебуваючи у Вашингтоні, Тарасюк зустрівся із другим заступником державного секретаря США Стівеном Пайфером, головою комісії сенату у закордонних справах сенатором Джоном Мак-Кейном, а також виступив у дослідницькому центрі Карнегі та перед представниками української діаспори у США.

Американська сторона зробила недостатньо, щоб змусити українську владу дотримуватися демократичних норм. Ця думка стала лейтмотивом виступів Бориса Тарасюка та його колеги Романа Зварича у Вашингтоні.

За їхніми словами, усі поодинокі заяви високих американських посадовців, і навіть слова заступника держсекретаря Ричарда Армітеджа у Києві, нехтуються українськими можновладцями.

Тому держдеп США, за пропозицією Тарасюка, повинен прийняти офіційну резолюцію щодо політичних подій в Україні. У ній Вашингтон повинен чітко дати зрозуміти Києву, що присутність українських військових в Іраку не надає українській владі карт-бланш для порушення демократії всередині держави.

"Ми сподіваємося, що США засудять будь-яке відхилення від демократії в Україні, тиск на опозицію, позбавлення опозиції доступу до ЗМІ. Така заява повинна бути зроблена не просто на рівні посла, а на вищому політичному рівні, наприклад, рівні державного секретаря. І тоді це у Києві почують", – сказав Тарасюк.

"Ми сподіваємося, що буде чітко пояснено, що українська військова присутність в Іраку не надає українській владі жодних привілеїв. Повинно чітко бути заявлено, що утиски свободи підприємництва через співпрацю підприємців із опозицією неприйнятні", – зазначив він.

"І наслідки для влади повинні бути відчутними у двосторонніх відносинах, питанні вступу України до СОТ. І участь України у плані вступу до НАТО повинна бути обумовлена повагою української влади до свободи преси", – наголосив Тарасюк.

Водночас, народний депутат Роман Зварич також зазначив, що будь-яка позиція фракції "Наша Україна" щодо продовження перебування українських військових в Іраку буде використана проти неї.

"Ми підтримували позицію США. І я та Борис Тарасюк багато виступали на українському телебаченні і говорили про зброю масового знищення в Іраку. Тепер нас переслідують за наш принциповий підхід. Усе, що робитиме Наша Україна щодо цього питання, буде використано проти нас. Ми сподіваємося, що американська влада це зрозуміє", – сказав Зварич.

Як відомо, що 18 березня фракція "Наша Україна" прийняла рішення голосувати за відкликання українського контингенту з Іраку.

Водночас, представник Державного Департемнту Пол Картер заявив днями під час круглого столу у Вашингтоні, що американська сторона розуміє політичні мотиви позиції "НУ", яка, за його словами, "повинна виступати проти усього того, що пропонує президент Кучма".

Читайте також:

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News