Політреформу має провести новий президент. Яким стане Ющенко

Четвер, 1 квітня 2004, 14:18
58% українців вважають, що політреформу має проводити новий президент, котрого буде обрано в 2004 році. При цьому з проектом змін до Конституції України зовсім не ознайомлені 44% громадян.

Такими є результати всеукраїнського опитування 1000 респондентів, проведеного 17-23 березня 2004 року "Українським демократичним колом" на замовлення Інституту політики, який очолює член "Нашої України" Микола Томенко.

Лише 16% громадян згодні з тим, щоб політичну реформу проводив чинний президент, і не мають певної відповіді 25% опитаних.

Згідно з опитуванням, читали проект закону про внесення змін до Конституції і знають його основні положення 5% опитаних; чули або читали виклад основних положень – ще 20%, і щось чули/читали про це 31% респондентів.

Крім того, громадяни схвалюють обмеження повноважень президента, але не підтримують ідею збільшення за рахунок цього повноважень жодної іншої гілки влади.

Так, на запитання "Ви підтримуєте обмеження повноважень новообраного президента України чи ні?" ствердно відповіли 31% опитаних, заперечно – 25%, "важко сказати" – 33%, "мені байдуже" – 11%, та не дав відповіді 1% опитаних.

Але й проти збільшення повноважень прем'єр-міністра виступають 34% громадян. Натомість, підтримують таку тезу 22%. Не змогли відповісти 30% опитаних, байдуже ставляться до цього питання 13%, не дали відповіді 1%.

Ще більше незгодних зі збільшенням повноважень Верховної Ради – 38% опитаних. Тоді як підтримують ідею надання більших повноважень вищому законодавчому органу 24% респондентів.

Не змогли визначитися з відповіддю на питання 27% опитаних, і байдужі до проблеми 11% опитаних.

На думку Миколи Томенка, така позиція громадян пояснюється загальною недовірою людей до влади як такої. Оскільки остання, на їхню думку, все одно не захищає інтереси народу.

Але результати опитування, резюмує директор Інституту політики, свідчать про інше – "український народ концептуально не розуміє і концептуально не підтримує основної ідеї Конституційної реформи".

Голова експертної ради “Українського демократичного кола” Сергій Макєєв зазначив, що "настрої людей і політичних еліт, їхні наміри, в якому напрямку діяти, все далі розходяться".

На думку соціолога, "це нехороша ознака", яка свідчить про те, що нинішні політеліти втратили здатність прислухатися до настроїв в "низах".

Крім того, люди, на думку Макєєва, не довіряють "конструкторам і технологам сьогоднішньої Конституційної реформи", оскільки вони досі не бачили жодного успішного прикладу втілення усіх попередніх, наприклад, адміністративної (котра, за словами Макєєва, скоро досягне "повноліття").

Згідно з опитуванням, 23% громадян вважають, що утиск медіа організовує, насамперед, адміністрація президента (9% – Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, 4% – Верховна Рада України, 3% – власники радіостанцій і газет, по 1% – Кабінет міністрів України, керівництво радіостанцій, газет і журналісти; вагалися з відповіддю 52%).

Лише на думку 4% опитаних усе це ніхто не організовує.

Дослідження вкотре підтвердило, що Віктор Ющенко має найвищий рейтинг довіри серед громадян України – баланс довіри-недовіри (різниця між тими, хто довіряє, і тими, хто не довіряє) становить 1%. Найбільший негативний баланс довіри-недовіри мають Леонід Кучма (–52%), Наталія Вітренко (–51%) та Віктор Медведчук (–50%).

Якби вибори президента відбувалися зараз, то за Ющенка готові проголосувати 22% опитаних. Друге та третє місця з майже однаковим результатом поділяють Віктор Янукович (13%) і Петро Симоненко (11%).

Якщо Соціалістична партія України, Блок Юлії Тимошенко та Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" висунуть у президенти єдиного кандидата, то, на думку третини (33%) респондентів, таке об'єднання на президентських виборах має представляти Віктор Ющенко. На користь Олександра Мороза як узгодженого кандидата від опозиції висловилися 13% опитаних, і Юлії Тимошенко – 6%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування