Перед виборами НАТО даватиме знаки, що зацікавлене в приєднанні України

П'ятниця, 2 квітня 2004, 10:45
НАТО та країни Заходу напередодні президентських виборів підкреслюватимуть зацікавлення, щоб "реформована та демократична" Україна вступила до альянсу.

Таку думку в інтерв'ю Українській Службі Бі-Бі-Сі висловив британський аналітик Джеймс Шер.

"Я гадаю, що до президентських виборів Захід і країни НАТО в різний спосіб, приватно здійснюватимуть заходи, які підкреслюватимуть наше зацікавлення в прогресивному розвитку України та наближенні України до НАТО", − зазначив він.

"Багато хто підкреслюватиме наше зацікавлення, щоб реформована та демократична Україна вступила до альянсу. Проте це буде процес, що його відчують люди, які безпосередньо мають справу з НАТО, радше як широка громадськість в Україні чи на Заході", − сказав Шер.

В той же час він зауважив, що на саміті в Стамбулі українській стороні не варто сподіватися на оголошення в НАТО "кардинальних змін у статусі" України "з огляду на бурхливий політичний розвиток в країні".

"На жаль, для багатьох урядовців України, які займаються питаннями безпеки, є спокусливою ідея, що подальше оборонне реформування та співпраця з НАТО та з іракською коаліцією зменшить вимоги заходу до стандартів демократії в Україні. Така думка є глибоко помилковою", − наголосив Шер.

Він зауважив, що попри "значний прогрес в оборонній реформі України", Захід надає значно більше значення в спільному плані дій України з НАТО посиленню демократії в Україні.

"Саме у цій галузі немає жодного уряду серед країн-членів НАТО, які почуваються задоволеними", − наголосив Шер.

"При цьому незадоволення спричинене навіть не стільки тими реаліями, які існують тепер, але тією непевністю в розвитку України на майбутнє і зокрема в період президентських виборів", − додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування