Задорожній обіцяє закінчити політреформу до Великодня

Понеділок, 5 квітня 2004, 14:48
У всіх лідерів фракцій і груп парламенту є бажання завершити конституційну реформу до Великодня, заявляє постійний представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожній.

У понеділок в інтерв'ю журналістам по закінченні погоджувальної ради лідерів фракцій і депутатських груп у керівництва парламенту України Задорожній сказав, що на нараді обговорювалася процедура розгляду закону про місцеві вибори, що буде розглядатися в парламенті у вівторок.

За словами постпреда, буде запропоновано скоротити розгляд, "відкинути ті виправлення, що фактично повертають нас до мажоритарних виборів".

"Остаточне рішення буде прийнято Верховною Радою шляхом голосування", – підкреслив Задорожній, додавши, що питання про вибори до місцевих рад сільських, селищних і міських голів стоїть першим на порядку денному парламентського засідання у вівторок.

У той же час, за словами депутата, на погоджувальній раді не було ухвалено остаточного рішення про процедуру розгляду конституційної реформи, не було ухвалено рішення про "взагалі можливості внесення змін у Конституцію".

"Бажання у всіх одне – консолідовано голосувати, не збуджувати залу", – підкреслив він, додавши, що на погоджувальній раді "майже всі висловили бажання голосувати зміни Конституції в 400 голосів".

Задорожній також повідомив, що на погоджувальній раді була досягнута домовленість про те, що у вівторок о 15.00 знову збереться погоджувальна рада за підсумками засідання конституційної комісії, що пройде в понеділок. "Бажання в усіх – до Великодня завершити процес (внесення змін до Конституції), але чи буде це можливо – побачимо завтра в залі", – сказав він.

Відповідаючи на питання про можливості продовження у вівторок засідання парламенту до завершення розгляду законопроекту про місцеві вибори, Задорожній сказав: "Так чи інакше, регламент Верховної ради передбачає, що, почавши розгляд питання, до завершення розгляду питання засідання не може бути закрите".

"Ми сподіваємося, що на голосування близько 300 поправок (до законопроекту про місцеві вибори) нам вистачить одного пленарного дня", – додав він.

В той же час лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко не бачить перешкод для того, щоб у четвер був розглянутий і остаточно проголосований законопроект про внесення змін у Конституцію.

В інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві він заявив, що "база і вимоги, що висувала Комуністична партія, виконані".

За словами Симоненка, три базових законопроекти (закон про вибори президента, закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі, а також законопроект про вибори в місцеві органи влади) "дають можливість змінити надалі саму систему формування влади знизу догори".

"Я упевнений, що в четвер можна розглянути зміни в Конституцію", – підкреслив Симоненко відзначивши, що для цього необхідно погодити одне питання на засіданні конституційної комісії – голосувати всі поправки в цілому або ж кожну окремо.

У той же час Симоненко відзначив, що нинішній текст законопроекту №4105 є збалансованим і враховує позиції різних політичних сил.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування