Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин каже, що вся політреформа тримається на Кучмі

Понеділок, 5 квітня 2004, 14:49
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що інтерес президента Кучми до політреформи досі зберігається, і саме це не дозволяє її заблокувати.

"Моє спілкування з президентом показує, що для президента реформа важлива", – сказав Литвин на прес-конференції в понеділок у Києві.

"Це питання не знято з порядку денного, і, зрозуміло, якби не позиція президента, то про реформу всі б давно забули", – зазначив спікер.

Литвин сказав, що вже на цьому тижні можна розглядати зміни до Конституції, якщо фракції узгодять свої позиції щодо вилучення деяких моментів з тексту Основного закону.

Водночас він звернув увагу на складність пошуку компромісу. Зокрема, зазначив Литвин, деякі фракції вимагають виключення ряду статей.

Якщо виключити статтю про обрання Верховної Ради на 5 років замість 4-х, або залишити пункт про призначення голови СБУ президентом, то ці зміни не вимагають додаткової експертизи КС, зауважив він, оскільки саме такі норми містеться у чинній Конституції.

Однак, за словами спікера, є деякі пропозиції, що стосуються зміни тексту законопроекту. Наприклад, про те, що президент продовжує призначати голів облдержадміністрацій до 2006 року. Це вимагає внесення змін до розділу "Перехідні положення" законопроекту.

Тому, вважає Литвин, "є різні тлумачення", чи вимагають такі зміни експертизи КС.

Також Литвин сказав, що є різні підходи до ухвалення змін до Конституції в цілому – робити це голосуванням бюлетенями, вставанням депутатів чи через систему "Рада".

Спікер відкинув звинувачення щодо його маніпуляцій системою "Рада". "Якби можна було впливати на голосування системою "Рада", то багато б рішень, в тому числі кадрових, не було б ухвалено", – зазначив він.

Литвин також сказав, що "якщо є сумніви щодо системи "Рада", давайте переголосуємо всі рішення в рамках політреформи". "Я думаю, в такому разі всі претензії відпадуть", – зауважив спікер.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування