Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма схвалив скорочення виборчої кампанії на 2 місяці

Понеділок, 5 квітня 2004, 18:03
Кучма підписав зміни до закону про вибори президента, що скорочують виборчу кампанію на 2 місяці.

Президент України Леонід Кучма підписав прийняті парламентом зміни до закону про вибори президента, що на два місяці скорочує виборчу кампанію з виборів глави держави.

Як повідомляє в понеділок прес-служба президента, закон набуває чинності з дня його оприлюднення.

Закон про внесення змін у закон "Про вибори президента України" був прийнятий Верховною Радою 18 березня. За це рішення проголосували 400, проти – 3 з 436 депутатів.

Зокрема, новий закон скорочує термін передвиборної кампанії з 180 до 120 днів, встановлює норму повернення грошової застави при реєстрації кандидата, зменшує кількість підписів, що має зібрати кандидат у свою підтримку, і пропонує використовувати прозорі урни для голосування.

Закон визначає, що вибори президента призначаються Верховною Радою України шляхом ухвалення відповідної постанови про призначення виборів. Така постанова повинна бути ухвалена не пізніше, ніж за 130 днів до дня виборів.

Вибори президента України проводяться в єдиному, загальнодержавному, одномандатному виборчому окрузі, що поділяється на 225 територіальних виборчих округів.

Відповідно до закону, територіальна виборча комісія створюється Центральною виборчою комісією не пізніше, ніж за 85 днів до дня виборів.

Голова, заступники, секретар та інші члени комісії пропонуються центральними керівними органами партій (блоків) за умови, що ці партії зареєстровані і мають зареєстровані організації в регіоні, на території якого створюється відповідний терокруг.

До складу тервиборчкомів обов'язково мають входити представники партій, що подолали 4% бар'єр на попередніх виборах народних депутатів України й у чинному складі парламенту мають свої партійні фракції.

Представники інших партій, що висунули кандидатів на посаду президента, вносяться до складу тервиборчкомів шляхом жеребкування.

Дільнична виборча комісія створюється відповідним тервиборчкомом. До складу такої комісії включаються особи за поданням кандидатів на посаду президента.

Відповідно до закону, підготовка і проведення виборів президента проводиться винятково за рахунок коштів державного бюджету України й коштів виборчих фондів кандидатів на посаду президента.

Виборчий фонд кандидата формується за рахунок коштів партії, що його висунула, його особистих коштів, а також добровільних внесків фізичних осіб. Максимальний розмір виборчого фонду складає 50 тис. розмірів мінімальних зарплат. Для кандидатів, що вийшли в другий тур, максимальний розмір виборчого фонду збільшується на 15 тис. розмірів мінімальних зарплат.

Одноразовий добровільний внесок фізичної особи у виборчий фонд не може перевищувати 25 розмірів мінімальних зарплат. Законопроект забороняє робити добровільні внески іноземним громадянам і особам без громадянства, фізичним особам-суб'єктам підприємницької діяльності, що має заборгованості перед бюджетом будь-якого рівня, а також анонімам.

Невикористані кандидатом кошти виборчого фонду за його письмовою заявою перераховуються на поточний банківський рахунок партії у 5-денний термін із дня надходження відповідного рішення партії. У випадку ненадання в цей термін такої заяви, невикористані кошти виборчого фонду перераховуються установами банку в беззаперечному порядку в державний бюджет.

Відповідно до закону, кандидата на посаду президента може висувати партія, зареєстрована не пізніше, ніж за рік до дня виборів, або виборчий блок за умови, якщо в нього входять партії, зареєстровані не пізніше ніж за рік до дня виборів.

Партія (блок) може висувати кандидатом на посаду президента як члена цієї партії, так і безпартійного громадянина, що має право бути обраним президентом.

Відповідно до закону, кандидат на посаду президента реєструється Центвиборчкомом, якщо на його підтримку було зібрано не менш 500 тис. підписів виборців, у тому числі не менш ніж 20 тис. підписів у кожнім із двох третин регіонів країни. Підписи повинні бути передані в ЦВК не пізніше ніж за 40 днів до дня виборів.

Крім того, однією з умов реєстрації є внесення на рахунок ЦВК партією, що висуває кандидата, грошової застави в розмірі 500 тис. грн. Грошова застава повертається партії, якщо її кандидат одержав не менш 7% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. В іншому випадку ця застава перераховується в держбюджет.

Відповідно до закону, голосування на виборчих дільницях проводиться в день виборів з 8-00 до 21-00. На кожній виборчій дільниці повинна бути необхідна кількість виборчих урн – великих (стаціонарних) і малих (переносних). Розміри і матеріал, із якого виготовляються урни, визначається ЦВК.

Обраним президентом України вважається кандидат, що одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

ЦВК не пізніше ніж на 5-й день із дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює результати в газетах "Голос України" і "Урядовий кур'єр".

Новий президент вступає в повноваження з моменту складання присяги українському народові на урочистому засіданні парламенту.

Відповідно до заключних положень документа, у випадку ухвалення закону в цілому нинішній закон про вибори президента вважається таким, що втратив чинність.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...