ПАКСАСУ ОГОЛОСИЛИ ІМПІЧМЕНТ

Вівторок, 6 квітня 2004, 00:00
Литовський парламент у вівторок проголосував за імпічмент президентові Роландасу Паксасу через грубі порушення Конституції.

За першим пунктом обвинувачень (надання президентом литовського громадянства як виняток спонсорові своєї передвиборної кампанії Юрієві Борисову) "за" відставку Паксаса проголосували 86 депутатів сейму при необхідних 85 голосах, повідомив головуючий на засіданні сейму голова Верховного суду Литви Вітаутас Грейчюс.

Відповідно до другого пункту обвинувачень, Паксас не забезпечив умов охорони держсекретності та свідомо дав Борисову зрозуміти, що стосовного нього проводяться слідчі дії.

За другим пунктом обвинувачень імпічмент підтримали 86 депутатів, проти висловилися 18.

Відповідно до третього пункту обвинувачень, Паксас, "користуючись статусом глави держави, давав незаконні вказівки своїм помічникам, а також іншими діями впливав на господарські відносини приватних осіб і приватних господарських суб'єктів". За відставку Паксаса по цьому пункту обвинувачень висловилися 89 депутатів, проти – 14.

Участь у таємному голосуванні прийняли 115 депутатів сейму з 137. Лічильна комісія одержала 114 бюлетенів, з яких 103 визнані дійсними.

Відповідно до Конституції Литви і статуту сейму, повноваження нинішнього президента автоматично припинені після оголошення імпічменту, повідомляє РІА Новини.

Перед голосуванням депутатів Роландас Паксас, виступаючи з промовою в сеймі Литви у вівторок, вибачився перед депутатами і громадянами країни за зроблені ним помилки на посаді президента.

"За рік роботи на посаді президента я зробив як великі, так і дрібні помилки. Апелюючи до почуття справедливості членів сейму, хочу запитати: невже декілька зроблених мною помилок дійсно заслуговують імпічменту?" – запитав президент.

Паксас закликав "не боятися помилок і їхнього виправлення".

Він знову відкинув всі обвинувачення на свою адресу, підтверджені у висновках Конституційного суду (КС), тимчасової парламентської комісії і спеціальної комісії, що розслідували скандал навколо президента й обґрунтованість обвинувачень на адресу Паксаса.

"Жодною своєю дією я не заподіяв шкоди державі", – заявив президент.

Одночасно Паксас обвинуватив своїх попередників – колишніх президентів Литви у сотнях випадків незаконного надання литовського громадянства, що нібито мали місце.

Крім того, він обвинуватив спецслужби в участі у політичних процесах, а політиків – у застосуванні подвійних стандартів, порушенні законів, розкритті державних таємниць, втраті секретних документів.

Підкресливши, що імпічмент є "безпрецедентним явищем в історії Європи", Паксас заявив, що він гідно прийме будь-як рішення парламенту.

Після виступу Паксаса були затверджені бюлетені для таємного голосування і оголошено перерву, під час якої і вирішилася доля президента.

Парламент Литви на засіданні у вівторок також затвердив виконуючим обов'язки президента країни спікера сейму Артураса Паулаускаса, повідомляє
Інтерфакс-Україна.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування