Чи був Лазаренко співвласником "Ітери", довести неможливо

Вівторок, 6 квітня 2004, 14:19
Довести, що український екс-прем'єр-міністр Павло Лазаренко колись міг бути співвласником нафтогазової компанії "Ітера", практично неможливо.

Таку думку висловило джерело, близьке до "Ітери", у коментарі російським "Ведомостям".

Він відзначив, що група "так і не розкрила структуру своїх акціонерів, що вже змінилася", і "Ітера Україна" у 2001 р. вийшла з її складу.

Як відомо, 1 квітня в справі Лазаренка давав свідчення член ради директорів і акціонер "Ітери" Теодорос Кавальєрос, що фактично обвинуватив екс-прем'єра в одержанні від компанії хабарів за допуск на газовий ринок України.

Він заявив судові, що влітку 1996 р. він перевів $25 млн. сімома платежами на рахунок компанії Bainfield Company Ltd. у швейцарському банку, не знаючи, що це за компанія і за що вона одержує гроші.

Крім того, Кавальєрос заявив у суді, що протягом 1996 р. він одержував платіжні доручення більш ніж на $200 млн. від кіпрського офшора Omrania Trading Ltd. (цей офшор у 1995 р. заснував основний збутовий підрозділ групи "Ітера" Itera International Energy LLC) , яким керує найбільший акціонер "Ітери" Ігор Макаров.

Кавальєрос запевняв суддів, що не знав, кому і навіщо йшли ці гроші. Лазаренко ж мав у своєму розпорядженні порівняні суми. Колишній заступник голови швейцарського банку SCS Alliance Гійон Круг повідомив судові, що в липні 1997 р., Лазаренко, що вже пішов у відставку, попросив Круга перевести $96 млн. готівки на Багами, – пишуть "Ведомости".

Адвокати Лазаренка стверджують, що їхній клієнт був акціонером "Ітери", і отримані ним гроші – це його частина прибутку. Але Кавальєрос стверджував, що в Лазаренка акцій "Ітери" не було. Менеджери "Ітери" також не вірять, що Лазаренко міг бути акціонером компанії, тому що "йому це просто не було потрібно".

Як пояснили "Ведомостям" у прес-службі Генеральної прокуратури України, "американське обвинувачення було ознайомлено з нашою інформацією щодо Bainfield Company Ltd. і її зв'язків з Павлом Лазаренком".

За словами співробітника Генпрокуратури, 51% акцій Bainfield Company Ltd. належали Лазаренку, інші 49% – його партнерові Петрові Кириченку. "Bainfield ніяк не пов'язана з "Ітерою" і не є її засновником. Bainfield – це просто фірма, на яку перераховували гроші від "Ітери" для Павла Лазаренка", – повідомив співрозмовник "Ведомостей" у Генпрокуратурі України.

За підтримки "Газпрому" "Ітера" з 1999 по 2002 р. мала статус оператора постачань туркменського газу в Україну. У 2000 р. вона продала Україні 27,8 млрд. куб. м, а в 2001-2002 р. – по 36 млрд. куб. м газу. За підрахунками Рахункової палати, оборот "Ітери" від цього бізнесу був $1,4-2 млрд. на рік.

У 2003 р. місце "Ітери" на Україні посіла угорська Eural TG. 46% групи "Ітера" володіє глава її ради директорів Ігор Макаров. Інші акції – у приватних осіб. "Ітера" розкрила імена лише шести з них: Раїса Френкель (4%), Лазар Фінкер (1%), Теодорос Кавальєрос, Стівен Сіссельман, Стівен Кеглер і Галина Вебер (по 2%).

У США проходить процес США проти Лазаренка, де український екс-прем'єр-міністр обвинувачується в незаконному відмиванні $114 млн., викрадених ним за 13 місяців прем'єрства – із травня 1996 р. по червень 1997 р.

Міжнародна організація Transparency International включила Лазаренка в десятку найбільш корумпованих політиків.

Читайте також:

Лазаренко одержував гроші від "Ітери". Як акціонер чи як хабар?

Партія Лазаренка викрила вибірковість генпрокуратури: бізнес Кириченка процвітає в Україні

В Америці не вірять, що багатство було потрібне Лазаренку, щоб вижити

Колишній помічник Лазаренка розкаже, як екс-прем'єр відмивав гроші

Свідчення помічника Лазаренка Кириченка перенесли. Довжик розповів, як в Україні ділили ринок газу

На суді над Лазаренком згадали Тимошенко. Але нічого кримінального не почули

Пустовойтенко був у курсі справ Лазаренка, заявив свідок на суді в США

Свідок з України розповів, як Лазаренко купив 6 котеджів

Швейцарський банкір розповів на суді в Каліфорнії, що Григоришин був людиною Лазаренка

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПОЧАВСЯ. ВІН ЗАЯВИВ, ЩО ЗАРОБИВ ГРОШІ ЛЕГАЛЬНО І ЙОГО ВИПРАВДАЮТЬ

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих убивств!"

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСУ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News