Комуністи вимагають відкликати український контингент з Іраку

Середа, 7 квітня 2004, 13:06
Фракція комуністів вимагає від Верховної Ради терміново розглянути законопроект про відкликання українського миротворчого контингенту з території Республіки Ірак.

Про це йдеться у заяві фракції Компартій, підписаній її лідером Петром Симоненком, яку було зачитано народним депутатом Ігорем Алєксєєвим в середу.

"Події останніх днів в Республіці Ірак свідчать про те, що проти окупантів розгортається справжня визвольна війна. На нашу думку, це є природним, коли народ, на землю якого прийшли іноземці з метою встановлення чужого порядку, буде захищатися і воювати", – говориться в заяві.

"На жаль, до складу окупаційних військ увійшли і наші українські військові, які під тиском США, за пропозицією президента України Кучми, були відправлені до складу так званого "миротворчого контингенту", – сказано в ній.

КПУ у заяві застерігає, що "Україна може реально зіткнутися із загрозою терористичних актів відплати", нагадуючи про теракти в Мадриді та на території Узбекистану.

"Ми запитуємо президента Кучму, який, в угоду Сполученим Штатам, чинив шалений тиск на депутатський корпус при ухваленні позитивного рішення парламентом щодо направлення українського військового контингенту в Ірак: скільки загиблих і покалічених українських військових потрібні гаранту Конституції України для того, щоб повернути наших хлопців додому? Які ще для цього потрібні аргументи ?" – говориться в заяві КПУ.

Також в заяві йдеться, що президентська більшість і представники фракції "Наша Україна", які проголосували за те, щоб український миротворчий контингент був направлений в Ірак, "повинні відповідати за це перед народом".

Після оголошення заяви між депутатами фракцій КПУ та "Нашої України" відбулася словесна перепалка, в ході якої нашоукраїнців обізвали "нашистами", а натомість депутат Валерій Асадчев назвав Компартію "компашкою", що свого часу розвалила СРСР, а тепер з президентом Кучмою розвалює Україну.

Разом з тим на сесії парламенту член фракції "Наша Україна" Ігор Осташ зазначив, що необхідно запросити до парламенту міністра оборони України Євгена Марчука з тим, щоб він поінформував народних депутатів, наскільки реальною є загроза для українських миротворців.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування