У парламенті з'явиться нова фракція з більшовиків і нашоукраїнців?

Середа, 7 квітня 2004, 13:38
У парламенті створене депутатське об'єднання "Громадянська позиція", в яке увійшли 26 народних депутатів.

Про створення об'єднання на ранковому пленарному засіданні оголосив голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Литвин не назвав прізвищ депутатів, що ввійшли в об'єднання. Крім того, за його словами, депутати, що увійшли в об'єднання, поки не обрали свого голови і з цього питання будуть проводитися додаткові збори.

У заяві ініціативної групи нового депутатського об'єднання відзначається, що "однією з принципових умов його створення" є "спільне прагнення до глибоких політичних змін для створення економічно, культурно і соціально розвиненої демократичної української держави".

"Це дасть можливість реалізувати підтримку істотних прогресивних ідей політичної і конституційної реформи, не поступаючись власними принципам і не виконуючи чужі вузькополітичні і кланові замовлення", – підкреслюється в документі.

У документі відзначається, що відносини між різними силами в парламенті характеризуються "різкою політичною полярністю і навіть гострою конфронтацією".

"Однак, на нашу думку, значна частина парламенту потенційно схильна до пошуку компромісу, а в перспективі – і до стабільних коаліційних відносин, побудованих на спільних ідейних принципах і національній стратегії розвитку", – говориться в заяві.

Учасники об'єднання заявляють, що готові "стати посередниками в налагодженні політичного діалогу сторін конфлікту", а також прискорювати розробку і затвердження національної стратегії розвитку України як держави і суспільства, сприяти впровадженню позитивних напрацювань будь-яких політичних партій і громадських об'єднань, окремих особистостей, спрямованих на демократичний розвиток суспільства.

"Ми відкриті для співробітництва й об'єднання з окремими депутатами-мажоритарниками і партійними, депутатськими фракціями і групами, із усіма тими, для кого влада – не самоціль, а засіб рішення актуальних проблем суспільного розвитку України", – відзначається в документі.

Цю заяву підписали учасники об'єднання – позафракційні народні депутати Василь Гаврилюк, Олександр Зінченко, Олександр Омельченко, Орест Климпуш, Олександр Козаченко, члени фракції "Наша Україна" Олександр Морозов, Віктор Король, Микола Мартиненко, фракції "Регіони України" Сергій Матвієнков, фракції ПППУ і "ТУ" Віктор Горбачов, Сергій Бичков, Станіслав Сташевський, фракції НДП Юрій Крук, Олег Зарубінський, Віктор Заїчко, Володимир Кафарський, Сергій Шевчук, Володимир Мовчан, групи "Демініціативи" Павло Рябікин, Ігор Рєзнік, фракції "Регіони України" Ігор Челомбітько, Віктор Мусіяка, Володимир Майстришин, Володимир Сивкович, групи "Народовладдя" Анатолій Мокроусов.

У той же час в інтерв'ю журналістам у середу народний депутат Василь Гаврилюк заявив, що на основі нового депутатського об'єднання "Громадянська позиція" може бути створена депутатська фракція або група.

"Така позиція проговорюється, ми над цим активно працюємо", – сказав депутат, відповідаючи на питання про таку можливість.

Відповідаючи на питання про те, чи збирається депутатська група виробити свою позицію з голосування щодо законопроекту про внесення змін у Конституцію, Гаврилюк підкреслив, що аналіз цього законопроекту буде зроблено.

"Ми бачимо, що всі зміни, що пропонуються, (у Конституцію України) залишають бажати кращого", – підкреслив він.

За його словами, група має намір підготувати правовий документ, у якому буде аргументована позиція депутатів, що входять у групу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування