"Репортери без кордонів": у загибелі Процюка винні американці

Середа, 7 квітня 2004, 14:56
"Репортери без кордонів" вважають, що за загибель рік тому у готелі "Палестина" журналістів Тараса Процюка та Хосе Коусо відповідальними є ті, хто наказав солдатам стріляти по готелю.

Про це заявила завідувач секції Близького Сходу та Середньої Азії міжнародної неурядової організації "Репортери без кордонів" Северін Каз-Чан, повідомляє Інститут масової інформації.

"Відповідальними є ті, хто наказав солдатам стріляти по готелю, навіть якщо це вбивство було ненавмисним і якщо свідчення американських військових про те, що на військових картах не було позначено готель "спеціальною цивільною зоною", були правдивими", – сказала Каз-Чан.

Пані Северін Каз-Чан наголосила, що американська сторона так і не надала до ознайомлення Правила ведення бойових дій, які отримали американські військові в Іраку. Ці правила мусили чітко визначати, коли саме солдати можуть відкривати вогонь і чи зобов’язані вони попереджати про це.

"Американці в Іраку повелися так само, як традиційно чинить ізраїльська армія", – розповіла Северін. Вона додала, що аргументацією відмови було те, що "якщо правила стануть відомі всім, то супротивники скористаються ними на шкоду армії".

"В результаті цивільні особи не знають, чого чекати від озброєних іноземних солдат", – розповідає вона. Вихід Северін вбачає в тому, щоб "ознайомлювати з такими правилами вибірково, не оприлюднювати їх повністю, але принаймні зробити правила прозорими в тій частині, що стосується цивільного населення".

"За Женевською Конвенцією преса відноситься саме до цивільних осіб, у яких категорично заборонено стріляти", – повідомила завідувач секції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування