Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гавриш стурбований, що Янукович не може "реально працювати". Тому треба змінити Конституцію

Четвер, 8 квітня 2004, 11:04
Доповідач конституційної комісії Степан Гавриш заявляє, що законопроект змін до Конституції №4105 несе в собі "досить досконалу юридичну й політичну модель".

Про це Гавриш заявив, представляючи законопроект із трибуни парламенту у четвер зранку.

Він зазначив, що до змін Основного закону Україна йшла 5 років. За словами Гавриша, конституційна комісія "намагалася представити досконалий законопроект", який "пройшов складний шлях дискусії у сесійному залі".

Гавриш пояснив, що у законопроекті №4105 міститься 85 змін до 29 статей Конституції. "40% законопроекту побудовано на включенні нових статей", – додав він.

Гавриш заявив, що законопроект передбачає "створення нових балансів систем стримування", "щоб влада була побудована на внутрішньому компромісі, а не конфлікті".

Зараз, за словами Гавриша, уряд "не може реально виконувати функції, бо є заручником відносин між Верховною Радою й президентом".

Він також сказав, що цей законопроект "не є калькою закордонних систем влади".

Депутат додав, що президент хоч і "втрачає частину повноважень, не перестає бути сильною фігурою". За словами Гавриша, президент за зміненою Конституцією перетворюється "з того, хто ухвалює рішення, на арбітра нації".

Він нагадав, що президент має повноваження для здійснення "функцій гаранта" – він може подавати власні кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ і глави СБУ.

Серед недоліків законопроекту Гавриш згадав імперативний мандат і закриті списки при формуванні пропорційної системи виборів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування