Українські миротворці залишили Ель-Кут, узгодивши це з Багдадом

Четвер, 8 квітня 2004, 17:36
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявляє, що виведення українського миротворчого контингенту з іракського міста Ель-Кут було узгоджене з Багдадом.

Про це Грищенко сказав сьогодні на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє УНІАН.

"Рішення про виведення з-під вогню насамперед цивільних осіб, тих, хто є співробітниками тимчасової адміністрації Іраку, приймалося за погодженням Багдада, з керівництвом як по військовій лінії, так і по цивільній. Це завдання було виконане, не дивлячись на те, що загроза як для українських військовослужбовців, так і для тих, кого вони охороняли і виводили, зберігалася до останнього моменту (7 квітня українські миротворці вивели з Ель-Кута в базовий табір 6-ї окремої механізованої бригади всіх представників тимчасової цивільної адміністрації провінції Васіт)".

Кажучи про вогняну підтримку українського контингенту, Грищенко зазначив: "На жаль, ні вогняної підтримки, ні танків у нас на озброєнні немає. Ці події відбувалися не тільки в Ель-Куті, а й по всьому Іраку. Мабуть, цим пояснювалося те, що необхідної вогняної чи повітряної підтримки протягом 4-5 годин українському контингенту надано не було".

Коментуючи бойові дії українських миротворців, Грищенко зазначив, що на якомусь етапі командиру бригади довелося вступати в переговори з нападниками. "По суті, по-зрадницькому спробували його втягнути в пастку, але завдяки професіоналізму і швидкій реакції вдалося вийти з ситуації без людських жертв і втрат з нашої сторони", – сказав Грищенко.

За його словами, українські військовослужбовці в Іраку повністю виконали свій обов'язок у надзвичайно складних умовах, обмеженими засобами, призначеними для підтримки миру і стабільності, але ніяк не для проведення наступальних операцій.

Як сказав міністр, саме тому було прийняте рішення відвести на даному етапі, коли були вичерпані інші можливості, український підрозділ, який патрулював Ель-Кут, на основну базу, яка знаходиться за 2-3 кілометри від центру міста. "Тому говорити про те, що вони залишили (Ель-Кут) ніяк не можна", – сказав Грищенко.

Коментуючи вчорашнє засідання Ради національної безпеки та оборони України, Грищенко зазначив, що міністри і керівник РНБО доповіли президенту про ситуацію, що склалася в місці розташування українського контингенту, про міжнародні аспекти цієї ситуації та її вплив на наші зобов'язання і на наші плани в майбутньому. За його словами, також обговорювалося питання про підхід ряду держав до проведення операції щодо стабілізації ситуації в Іраку.

8 квітня американський генерал-лейтенант Рікардо Санчес заявив, що коаліційні сили в Іраку втратили контроль над містами Ель-Кут і Ан-Наджаф на південь від Багдада. Ель-Кут – зона відповідальності українського миротворчого контингенту.

Там знаходиться 1700 українських військових. Джерела, наближені до міністра оборони України Євгена Марчука, підтвердили, що українські миротворці залишили Ель-Кут і знаходяться у своєму базовому таборі, розташованому поза межами міста.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування