"Freedom House" пише про темники і небезпеку політреформи

П'ятниця, 9 квітня 2004, 12:45
Події 2003 року свідчать, що Україна віддаляється від справжньої демократії, зазначено у звіті американської правозахисної організації "Freedom House" ("Дім свободи"), оприлюдненому в середу.

Про це повідомляє радіо "Свобода".

Новий звіт "Дому свободи" названо "Країни на перехресті", і мета його, як сказала виконавчий директор "Freedom House" Дженіфер Вінсдор – привернути увагу міжнародної спільноти до того, що певні країни потребують допомоги.

Серед 30 держав із усього світу в переліку таких країн є й одна-єдина європейська – це Україна. Її нинішній шлях до демократії ще не є незворотним, зазначено у звіті.

Країна наближається до утвердження політичної системи, що обслуговує вузькі інтереси невеликої групки олігархів, які мають схожі авторитарні політичні ідеї й спільні економічні інтереси.

Серед держав, які потрапили до звіту, в одній групі з Україною опинилися Вірменія й Грузія – в них "обмежені демократичні реформи, що вже розпочалися, з часом зруйнувалися й зупинилися, їм загрожує повний відступ назад".

Відповідно до звіту, в Афганістані, наприклад, верховенство права переважно стоїть нижче, ніж "верховенство рушниці".

У Пакистані головною перешкодою демократичним реформам є роль військових у владі й у суспільному житті, яка дедалі збільшується. У Казахстані й Азербайджані існують авторитарні системи з обмеженими можливостями для політичного змагання.

Серед найрепресивніших держав світу в звіті називається Узбекистан, де чиняться "грубі порушення" прав людини й релігійних свобод.

Звіт "Дому свободи" досліджує діяльність влади в галузях громадянських свобод, верховенства права, прозорості й боротьби з корупцією, підзвітності влади й можливості для суспільства сказати своє слово. В Україні в усіх цих чотирьох галузях словесні й юридичні зобов’язання країни не втілені в практику, сказано в українському розділі звіту.

Наприкінці 2003 року, сказано в звіті, виникло серйозне занепокоєння щодо можливості зміни влади в Україні.

Воно постало з пропозицій президента Леоніда Кучми про конституційні зміни – ці пропозиції, на думку деяких аналітиків, є спробою Кучми зберегти владу.

Так само непокоїть правозахисників і стан свободи засобів інформації в Україні. Влада й її союзники мають майже тотальний контроль над загальнодержавними радіо й телеканалами. Й без того гнітючий клімат для об’єктивної й незалежної журналістики ще посилили "темники" з президентської адміністрації, зазначено в звіті.

Результатом стало замкнене коло: без справжньої свободи преси й верховенства права Україні бракує державних і приватних механізмів, що дали б їй змогу дієво впоратися з хронічною корупцією. Слабка ж повага до верховенства права підриває здатність України дотримуватися громадянських і політичних прав і свободи преси.

Це коло в звіті пропонується розривати малими кроками. Серед порад є й підвищення платні всім державним і громадським службовцям, підвищити якість і дієвість підготовки правоохоронців та судочинців, твердо карати всіх порушників закону й прав людини, спростити процедури, що стосуються реєстрації й діяльності засобів інформації, громадських організацій і підприємств.

Серед іншого, Україні пропонують переглянути імунітет парламентарів, урядовців і президента, який створює зручний щит, за яким дехто ховає свою нечисту поведінку й захищає своїх спільників.

Доки Україна не втілить в життя демократичну практику й верховенство права, відкладатиметься її членство в спільноті демократичних держав, як і її інтеграція в європейські й міжнародні структури і пов’язані з нею вигоди, попереджає у своєму звіті "Freedom House".

Нинішнє становище ще не є незворотним, але нещодавні намагання президента Кучми змінити конституційну й політичну систему на свою власну користь можуть мати щонайглибші й щонайширші наслідки для майбутнього України, наголошують правозахисники.

Україна стоїть на межі втрати навіть найелементарніших ознак демократії, їй загрожує небезпека перетворитися на авторитарну політичну систему, що обслуговуватиме невеличкий привілейований клас, робить висновок звіт "Дому свободи".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...