Щоб переголосувати політреформу, Луценко радить кучмістам виправити ще одну помилку Литвина

П'ятниця, 9 квітня 2004, 15:55
Представник Соцпартії Юрій Луценко у разі незгоди більшовиків із провалом голосування політреформи пропонує анулювати законопроект, який зменшував мінімальну зарплату з 237 до 205 гривень.

Коментуючи план Степана Гавриша ще раз поставити на голосування Верховної Ради відхилений парламентом проект змін до Конституції за номером 4105, Луценко заявив:

"Якщо Гавриш та інші кучмісти не зрозуміли, за що голосували, то нехай спочатку віддадуть вкрадену у людей мінімальну зарплату – 237 грн., яка була зменшена в результаті голосування, неправильно озвученого спікером Литвином наприкінці минулого року".

"А після цього, якщо кучмістам мало одного провалу, – нехай спробують. Не сумніваюся, що в результаті вони отримають лапті ще раз", – сказав він.

Як відомо, політкоординатор більшості Степан Гавриш заявив після провалу політреформи, що фракції голосували не за той законопроект, оскільки спікером Литвином не було названо реєстраційний номер 4105.

Раніше у практиці Верховної Ради були подібні випадки. 25 листопада 2003 року парламент мав голосувати законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо мінімальної заробітної плати)" за номером 4207-2, внесений Кабінетом міністрів.

На той час мінімальна законодавчо встановлена зарплата в Україні становила 187 гривень, і законом про бюджет на 2003 рік передбачалося її збільшення з першого грудня до 237 гривень. Натомість законопроект Кабміну передбачав встановлення мінімальної заробітної плати з першого грудня 2003 року на рівні 205 гривень.

Після того, як опозиція спробувала блокувати трибуну, Литвин поспіхом назвав номер наступного проекту, не договоривши його останню цифру. І його фраза прозвучала так: "Я ставлю на голосування проект за номером 4207 за основу і в цілому. Прошу голосувати". Це підтвердила і стенограма засідання Верховної Ради, і аудіозапис.

Таким чином, замість законопроекту №4207-2, що передбачав мінімальну зарплату в 205 гривень, Литвин поставив на голосування проект №4207, внесений соціалістами Вернигорою, Морозом, Семенюк, Баранівським. І за цим проектом закону розмір мінімальної заробітної плати навпаки, збільшувався до 305 гривень.

Як відомо, незважаючи на помилку, цей законопроект так і не було переголосовано, і з першого грудня 2003 року мінімальна зарплата в Україні становить 205 гривень.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування