Імідж Януковича – хлоркою!

Четвер, 13 травня 2004, 22:04
13 травня був один із ключових моментів передвиборчої кампанії Януковича – він намагався девальвувати головний на сьогодні компромат проти себе. Банний день іміджу кандидата від влади відбувався у виконанні його нового прес-секретаря Ганни Герман – на її... індивідуальному брифінгу.

Вийшло досить своєрідно. Українські журналісти отримали досвід спілкування із речником, яка ледь не називає пресу дурнями та парканними письменниками, при цьому церемонно підкреслюючи свою відмінність від цих невдах.

Презентація "відмитого Януковича" стала, в першу чергу, бенефісом Ганни Герман. Невідворотним було враження, що прес-секретар прем'єра уражена манією величі. Протягом сорокахвилинної зустрічі з журналістами слово "Я" у різних відмінках вона вимовила 189 разів. У той час як прізвище чи посаду Януковича згадала лише 54 рази.

Це цікавий експеримент у порівнянні з іншими. Наприклад, речник Держдепартаменту США Річард Боучер на брифінгу 12 травня у Вашингтоні слово "Я" вимовив 30 разів. Напередодні "Я" в його виконанні лунало 78 разів.

Крім того, у четвер Янукович почув найоригінальніше порівняння щодо себе. Коли Ганні Герман було 25 років, у неї були "погані справи". "Я роздала все, що мала, і поїхала в Африку... Коли я прилетіла в Бенін, я зрозуміла: все, що я знала про Африку, треба забути! Африка абсолютно інша! І коли я, 2,5 години поспілкувавшись з прем'єром, вийшла від нього, я подумала: чорт, він - як Африка! Зовсім інший, аніж я його знала".

Це все не жарти. Саме в такій обстановці словесною хлоркою чистили Януковича.

Віктор Янукович нікого не бив

Виявляється, наш прем'єр – це не те, що ми про нього боялися подумати. Спочатку Герман зачитала заяву:

"Майже 37 років тому, у грудні 1967 року, 17-річний Віктор Янукович був засуджений Єнакіївським міським судом Донецької області до трьох років позбавлення волі. Був достроково звільнений як неповнолітній.

Але так склалася доля, що у червні 1970 року він знову був засуджений до двох років позбавлення волі. І вирішальну роль у цьому відіграла його попередня судимість і врахований невідбутий попередній термін.

Після звільнення працював і вчився. В 1973 році закінчив Єнакіївський гірничий технікум і продовжив навчання у політехнічному інституті. У 26 років був призначений директором автопідприємства ВО "Орджонікідзевугілля".

У 1978 році за клопотанням депутата Верховної Ради СРСР, льотчика-космонавта Георгія Берегового, справи про засудження Віктора Януковича розглянув Донецький обласний суд. Після їх детального вивчення двома постановами від 27 грудня 1978 року президія Донецького обласного суду скасувала обидва вироки із закриттям провадження по справах за відсутністю складу злочину.

Таким чином, Віктор Янукович двічі – у 1967 і 1970 роках – був необґрунтовано притягнутий до кримінальної відповідальності та незаконно засуджений за злочини, до яких він визнаний непричетним. Слідчо-судові помилки були виправлені постановами президії обласного суду".


Інша правда стала викриватися далі, коли текст прес-релізу закінчився. Герман сказала, що із першого дня своєї роботи разом із Януковичем заглибилася у вивчення його кримінального минулого:

"Усі ці дні, починаючи, відколи я працюю тут – я взялася за цю тему. Я щиро хотіла, щоб не було закритих питань. Це було моє щире побудження. Вірите ви мені чи ні – це ваше питання".

Герман не розповіла, за що несправедливо судили Януковича. Однак із відповідей на питання було зрозуміло, що принаймні один раз хтось комусь дуже серйозно надавав по обличчю.

"Віктор Янукович нікого не бив, як виявилося з матеріалів суду. Але той чоловік, якого тоді били, справді існував. Це була людина, яка була засуджена на 10 років позбавлення волі і відбувала покарання на хімії (?!) там десь у Донецькій області", - заявила вона.

Ще вона пояснила, чому за Януковича заступився космонавт Береговий.

По-перше, бо "тоді часто була практика, коли зверталися до Терешкової, до космонавтів, і декому це допомагало".

По-друге, "до початку Другої світової рідний брат Берегового був незаконно засуджений і розстріляний".

"Може, це Берегового вразило, коли він читав листи... Але писав їх не Віктор Янукович, а той старший хлопець, який був у цій історії. Пізніше, коли він вийшов [з тюрми], він розумів, що це на його сумлінні – що неповнолітній хлопець [тобто Янукович] сів через нього у в'язницю", - незрозуміло пояснила Герман.

Ще виявилося, що Береговий навчив Януковича водити літаки, і теплі відносини між космонавтом і колишнім ув'язненим може навіть підтвердити вдова підкорювача повітря.

І останній штрих. Заступник Ганни Герман на ім'я "Саша" повідомив подробиці кар'єрного ривка Януковича – як відомо, у 26 років від народження він став директором автопідприємства при "Орджонікідзевугілля". Так ось, це була "заштатна автобаза, яка входила до складу не дуже великого виробничого об'єднання, і де зберігалося десять поламаних машин".

Питання щодо того, чи дійсно Янукович на зоні співпрацював з тюремною владою (простіше кажучи, доносив), викликало ще одну хвилю спогадів у прес-секретаря: "Колись мене бабця вчила читати на парканах. Це сьогодні можна віднести до деяких наших сайтів". Хоча тут же вона додала, що "читає все".

Звісно, це дуже цікаво. Але фактично на цьому подробиці історій судимостей Януковича закінчуються. Далі почався мітинг у виконанні його прес-секретаря.

Вона взагалі не повідомила, за що був засуджений Янукович. Натомість вона запропонувала журналістам під її керівництвом з'ясувати все самим:

"Я не є аж так добре обізнана з деталями, аби говорити краще, ніж може сказати суддя, який судив, слідчі, свідки, які лишилися живі. Я готова поїхати до Донецька, організувати зустріч з цими людьми, щоб ви самі ознайомилися з усім. Я журналістка, я звикла сама робити дослідження, я звикла нікому не вірити на слова. Ви маєте підстави не вірити мені, я це розумію".

"Коли ви переглянете матеріали, поговорите з людьми – прем'єр готовий зустрітися з журналістами чи тут, чи в більш неформальній обстановці".

Така неготовність прес-секретаря казати, за що судили Януковича, тим не менше не заважає їй категорично стверджувати про його чистоту. Водночас вона не могла сказати, хто ж саме її переконував у невинуватості Януковича. Але...

"Мені дуже імпонує в Януковичі те, що його могла чекати інша доля... Він міг спитися, пропасти, як пропадають мільйони хлопців, яким немає кому допомогти. Він вийшов з того, він був сильніший усіх обставин, які були в його житті. Я знаю це, я розумію, це мені близько. Я знаю, що значить робити себе в житті самим, добиватися успіхом самому!".

"Якщо людина може з нікого, з дитини, в якої мати померла в дворічному віці, батько одружився, і він жив у бабусі... І якщо така дитина не пропала!.. Мені здається, це набагато важливіше від якихось дрібних проступків. Ця позиція спонукала мене вибрати ту дорогу, яку я вибрала".

"Що вам більше пасує? Копатися, вишукувати бруд?! Чи повірити, що людина здатна перемогти якісь темні начала в собі?! Для мільйонів українських хлопців, які ходять без роботи, які не знають, що їм робити – це приклад того, як в цьому житті виживати", - переходила на агітаційну тональність колишня співробітниця американської радіостанції.

"Я думаю, що Янукович має силу тримати державу в руках!" - не витримавши, заявила вона.

"Я завжди дорого коштувала"

Не менш сильні враження, ніж інтриги із судимостями Януковича, справила сама його прес-секретар. Яка хоч і виконує ці функції з 4 травня, але офіційно була призначена на посаду 11 числа цього ж місяця.

Така подробиця є дуже важливою, оскільки тут ми маємо справу із феноменом безкорисливої праці на благо державного чиновника.

Ганна Герман заявила журналістам, що її послуги не всім по кишені. "Я працюю з кимсь лише доти, доки мені це цікаво... Я завжди дорого коштувала, і ви це знаєте. Радіо "Свобода" платило мені великі гроші. І всюди, де я буду працювати, я буду працювати за добрі гроші", - заявила вона.

Виходить, що весь перший тиждень її недешевої праці, протягом яких вона боролася за чистоту біографії прем'єра, не буде оплачено. Можна лише уявити, яке моральне задоволення мають приносити ці трудодні, якщо готовий прожити їх навіть безкоштовно.

Особливої уваги варті також слова, що Ганна Герман скрізь працюватиме "за добрі гроші". Якщо не зраджує пам'ять, посадовий оклад прем'єр-міністра України складає 400 гривень. Слід розуміти, що в його прес-секретаря він має бути все ж менше.

Може, хтось когось не зрозумів у цій ситуації, але щоб вживати словосполучення "добрі гроші", до цих 400 гривень слід домалювати ще принаймні три нулі. Але тоді ти вже не прес-секретар, а міноритарний акціонер.

В будь-якому разі, Ганна Герман не турбується про нинішній день. Вона готова за свій рахунок звозити до Донецька для написання правди про Януковича тих журналістів, які не можуть профінансувати це з власної кишені: "Мені добре платили на "Свободі", я ще маю трохи грошей".

Загалом, Герман має бути взірцем для журналістів із пулів при перших особах: "Я ніколи не їздила за чужий рахунок. Мене завжди запрошували різні пули – президентський, прем'єрський... Я вважаю, що журналіст не повинен їздити за чийсь рахунок. Але якщо ви не можете поїхати, я можу сама заплатити".

Проте зараз Герман відчуває розчарування у своєму попередньому місці служби: "Я зробила на радіо "Свобода" все, що могла зробити. І коли я зрозуміла, що більше зробити не зможу, мені це було нецікаво".

Журналісти все не могли витягнути з неї секрет унікальності: як Герман, тиждень працюючи прес-секретарем, паралельно встигла кудись ще поїхати, покопатися в архівах, зібрати всю правду про Януковича. Вона відповіла, підтвердивши попередні підозри щодо маніакальності: "Якщо ви будете таким талановитим, як я, ви зрозумієте, що журналісту все можна зробити, якщо він цього хоче. Як я це робила – це мої проблеми. Ви ж не розказуєте, звідки берете матеріал".

Чи інший приклад: "Я як прес-секретар прем'єр-міністра є досить поінформованою особою. Я б вам бажала мати таку поінформованість, як я маю – може, тоді ваші статті були трохи інакші".

Особливо дісталося журналісту Володимиру Бойку – автору останніх публікацій про судимості Януковича. Після яких, очевидно, команда прем'єра зрозуміла, що треба рятувати імідж.

На його питання Герман просто відмовилася відповідати. Коли ж Бойку передав своє питання інший журналіст, вона відповіла: "У нас тут не парламент".

Однак головними героями прес-конференції стали керівники міжнародної поліції Інтерполу, які в четвер зустрічалися з Януковичем. Якщо Герман нічого не наплутала, цитуючи західних гостей, то вони спровокували міжнародний скандал. Оскільки безцеремонно втрутилися у виборчий процес на боці кандидата від влади.

За словами Герман, керівник Інтерполу заявив Януковичу прямо: "Пане прем'єр, я готовий розмовляти з вами до кінця дня, але я розумію, що ваш час – це гроші. І я підтримую – я і ми всі підтримуємо – ідею вашого політичного росту, оскільки я вважаю, що це було б дуже добре для Європи і світу, і я в цьому ви можете розраховувати на повну підтримку".

На цьому перший, і, сподіваємося, не останній ексклюзивний брифінг прес-секретаря прем'єра можна було завершувати.

Читайте також:

Курс кримінального прем’єрознавства. Частина 2

Курс кримінального прем’єрознавства. Частина 1

Янукович на зоні анашу не курив

Янукович про себе та свої доходи

КУЧМІ СМІШНО, КОЛИ ПОЧИНАЮТЬ ЗГАДУВАТИ ПРО СУДИМОСТІ ЯНУКОВИЧА


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування