Якщо Керрі стане президентом США, він виконає погрози Олбрайт про санкції проти керівництва України?

Неділя, 2 травня 2004, 17:21
Нечесні президентські вибори в Україні можуть вплинути на ставлення до Києва кандидата в президенти США від Демократичної партії Джона Керрі у разі його обрання президентом Сполучених Штатів.

Таку думку кореспонденту радіо "Свобода" висловив зовнішньополітичний радник Керрі Марк Медіш.

Медіш наголосив, що у разі перемоги Керрі на виборах в США нова адміністрація не буде байдужа до того, як обирали нового президента в Україні. Він вважає, що попередження Мадлен Олбрайт щодо можливих санкцій проти корумпованих посадовців в Україні не є лише поодинокою думкою.

"Слова Олбрайт відповідають настроям у демократичній партії", - сказав він.

"Якщо українська влада вирішить ізолювати Україну, то їй необхідно буде жити із наслідками цього рішення, і ми не зможемо говорити про партнерство. Так почнеться новий період втрачених можливостей", - сказав Медіш.

"Зрозумійте, весь регіон намагається надолужити втрачені десятиліття комуністичного безладдя. І це час у житті реальних людей, який можна або загубити, або наздогнати. І я не вірю, що українська влада чи суспільство хочуть отримати таку систему, яка існує зараз у Білорусі", - додав Медіш.

Він також підкреслив, що українці все ж не повинні сумніватися - шлях на Захід для них відкритий.

Радник Керрі розкритикував зовнішньополітичний курс президента Буша: "Чинна політика США реалізується через військову силу. З одного боку, Буш сповідує ідеологію, яка не дозволяє йому занурюватися у проблеми інших держав. Водночас він захоплений воєнними загрозами безпеці США та війною із тероризмом".

Америка, говорить Медіш, опинилася ізольованою у власному чорно-білому ящику, сформованому мисленням Буша. В результаті, у Білому домі ігнорують не лише Україну, але й давніх партнерів у Європі. Тому, радить Медіш із посмішкою, українці не повинні відчувати себе надто ображеними.

Змінити таку ситуацію може лише політика, яку він називає "центристським прагматизмом". Тобто усвідомлення важливості багатосторонніх відносин та використання невійськових інструментів впливу.

Водночас, як зазначає Медіш, у відносинах з Україною головним для США стане її власний вибір щодо напряму руху.

"Головний ризик для України – це втрачені можливості щодо її стратегічного вибору. І цей вибір як для України, так і для її сусідів полягає у відповіді на запитання: яким ми хочемо бачити наступне десятиліття? Ми хочемо бачити розділену, розколоту Європу? Чи ми хочемо подальшого зближення?", - запитав Медіш.

"Чи готові ми на Заході мобілізувати політичні та економічні ресурси для того, щоб прийняти Україну та інші держави на Сході Європи, які не досягнули ще стандартів Заходу, але прагнуть до них. Це стратегічний вибір, який ми мусимо зробити як на Заході, у Вашингтоні та Брюсселі, так і у Києві", - додав Марк Медіш, радник кандидата в президенти США від Демократичної партії Джона Керрі.

Читайте також статтю Мадлен Олбрайт про вибори в Україні:

Як допомогти Україні проголосувати

Читайте також:

Радник кандидата в президенти США: Буш-молодший теж винен у проблемах України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування