Янукович не хоче вступати в СОТ без Росії

Понеділок, 3 травня 2004, 21:02
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович вважає, що Україна й Росія повинні діяти синхронно щодо вступу у Світову організацію торгівлі.

Про це він заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Немає таких приладів, які вимірювали б швидкість інтеграції, в тім числі й до СОТ.І тому треба слухати фахових експертів, що вони скажуть, яким чином вплине на нашу економіку вступ України до СОТ і як це відіб'ється на відносинах України з Росією", - сказав Янукович.

"Що робитиме Росія , якщо Україна буде членом СОТ, а вона - ні ? Чи, навпаки – що буде робити Україна , якщо Росія скоріше вступить до СОТ. Ми повинні зважати на це, бо товарообіг в 20 мільярдів доларів – це дуже серйозно. Це показник дуже тісних взаємовідносин із Росією – економічних, корпоративних, науково-технологічних... І жартувати з цим ніхто нікому не дозволить. Тут треба брати в радники розум", - зазначив він.

"А розум підказує – ми повинні діяти синхронно", - наголосив Янукович.

За його словами, Україна і Росія знаходиться приблизно на одному рівні інтеграції у СОТ і йдуть однаковими темпами. "Ми дивимося на Росію, а Росія дивиться на нас. І як партнери ми зацікавлені, щоб нас хтось не обігнав на якомусь повороті чи віражі", - додав прем'єр.

"Ми повинні діяти спільно, не протиставлятися одне одному, а об'єднувати зусилля. Це означає гармонізувати відносини на умовах СОТ, планувати усі подальші кроки на умовах СОТ і т.д. Тобто, ми приречені інтегруватися у світовий економічний простір, коли йдемо плече в плече. Нема сьогодні іншого шляху. Бо якщо хтось один відірветься – обов'язково постраждає інший", - казав Янукович.

Він також відзначив, що коли заходить мова про ЄЕП, то уряд також, перш за все, діє, виходячи з економічного інтересу. "Якщо нам це вигідно, ми рухаємося в тому напрямі, якщо ні – відмовляємося. Тут грає виключно економічний інтерес України", -сказав Янукович.

Як відомо, однією з умов договору про єдиний економічний простір є синхронний вступ усіх країн учасниць до СОТ. В той же час аналітики неодноразово заявляли, що така позиція вигідна насамперед Росії, яка має із СОТ досить багато спірних питань, а не для України, яка мала хороші шанси вже незабаром приєднатись до СОТ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News