Україна, Йорданія та Марокко найкраще готові стати "друзями ЄС"

Вівторок, 4 травня 2004, 16:39
Україна разом з Іорданією та Марокко більше інших країн відповідає критеріям для приєднання до програми Євросоюзу "Розширена Європа".

Про це з посиланням на думку дипломатів пише англійська The Times, аналізуючи ситуацію після розширення Євросоюзу.

Видання відзначає, що на наступному тижні Європейська комісія (виконавчий орган ЄС) оприлюднить стратегічний документ, що буде містити деталі ефективного розширення ЄС протягом декількох десятиліть на всі середземноморські мусульманські країни від Марокко до Сирії, а також на Ізраїль, Ліван і всі колишні частини Радянського Союзу на європейському континенті, включаючи Росію.

"Вони сподіваються, що подібно тому, як розширення ЄС, що відбулося на минулому тижні, допомогло зміцнити демократію в 8 колишніх комуністичних країнах, нова політика, відома за назвою "ініціатива Розширена Європа" або "Нова політика добросусідства, стабілізує велику частину арабського світу, а також усе ще неспокійні регіони на сході Європи", - пише The Times.

Згідно з "Новою політикою добросусідства", такі країни, як Єгипет, Алжир, Лівія, Україна і Росія, можуть стати повноправними членами єдиного ринкового простору, з відкритими кордонами для торгівлі й інвестицій, а їхні громадяни одержать повне право жити і працювати в ЄС. Ця політика одержала принципове схвалення урядів усіх країн-учасниць ЄС, відзначає видання.

"Однак ці країни зможуть приєднатися до єдиного ринку, тільки якщо стануть демократичними, поліпшать ситуацію з дотриманням прав людини, створять ринкову економіку на основі комерційних законів у західному дусі", - пише The Times.

"За словами європейських дипломатів, Йорданія, Марокко й Україна найближче підійшли до дотримання цих критеріїв, однак більшості країн Північної Африки і Близького Схід на це може знадобитися 10-20 років, якщо не більше", - відзначає The Times.

Нові країни-спільниці стануть частиною єдиного європейського ринку, однак їм буде відмовлено в членстві в інститутах, що приймає рішення – в Єврокомісії, Раді міністрів і Європарламенті.

Як відомо, глава Єврокомісії Романо Проді в заяві з приводу розширення ЄС відзначив, що місця в Євросоюзі практично не залишилося й Україна немає шансів коли-небудь, стати його членом.

Читайте також:

ПРОДІ ПООБІЦЯВ, ЩО УКРАЇНА НІКОЛИ НЕ БУДЕ В ЄС

Ющенко звинувачує "режим Кучми-Януковича" в тому, що Україна в травні не увійде до ЄС


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News