Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УКРАЇНУ МОЖУТЬ ПОЗБАВИТИ ЧЛЕНСТВА У РАДІ ЄВРОПИ

Середа, 5 травня 2004, 13:29
Парламентська асамблея Ради Європи може поставити питання про виключення України з цієї організації, якщо в країні не буде проведено чесні вибори.

Така вимога міститься в звіті Конгресу місцевих та регіональних влад при Раді Європи щодо подій у Мукачевому, повідомляє Інститут масової інформації.

Конгрес місцевих та регіональних влад при Раді Європи пропонує представити на обговорення під час червневої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи затверджений у вівторок звіт стосовно виборів міського голови Мукачевого. Документ передбачає визнати вибори недійсними і призначити повторні вибори у цьому місті.

Делегація Конгресу констатувала цілий список грубих порушень виборчого процесу і передвиборної кампанії.

Зокрема, "абсурдні судові бої різних судових інстанцій з незрозумілою юрисдикцією тривали аж до дня виборів, коли кандидати регулярно викреслювалися й відновлювалися у списках".

Представник Конгресу констатували численні факти купівлі голосів. "І хоча довести покупку голосу майже неможливо, у день виборів Конгрес спостерігав численні групи циганів на виборчих дільницях, багато хто з них не вміли ні читати, ні писати, і запитували, як треба голосувати. З розмов між ними було зрозуміло, що політика їх не цікавить, і що деяким з них було заплачено за те, щоб вони віддали голоси тому, кому треба", – говориться в звіті.

"Спостерігалася також небувала кількість представників правоохоронних органів на й біля дільниць, спостерігачі нараховували до 15 міліціонерів у будинках. Проте, групи зухвалих молодиків, яких уже помітили під час передвиборної кампанії, були допущені на дільниці, як "персонал охорони", вони жорстоко викидали журналістів і спостерігачів, погрожували", – зазначається в ньому.

В звіті зазначається, що на дільниці 8 скінхеди побили незалежного спостерігача. "У складі виборчої комісії допущені серйозні порушення. 90% членів явно підтримували кандидата СДПУ(о). І тільки 10% можна було розглядати як прихильників "Нашої України". Процедура призначення виборчих комісій була явно невідповідною", відзначає Конгрес місцевих та регіональних влад.

Конгрес заявляє, що неофіційні результати виборів відповідали тим результатам, що зібрала делегація Конгресу. Згідно з цими неофіційними даними, переміг кандидат Балога із відривом у 5 тисяч голосів.

Конгрес дійшов наступних висновків щодо виборів у Мукачевому:

Делегація спостерігачів Конгресу була "сильно розчарована підготовкою, самим ходом і результатами повторних виборів мера Мукачевого. На тлі зростаючої напруги у відносинах між владою і політичною опозицією, мукачівські вибори набули абсолютно небачених пропорцій, ставши об'єктом загальнонаціональної і міжнародної уваги, ставши для більшості пробою майбутніх президентських виборів в Україні".

Конгрес місцевих та регіональних влад зазначає, що події перед виборами не забезпечили необхідних умов для проведення вільних і чесних виборів, а також мало місце незаконне "втручання в процес влади найвищого рівня, включаючи залучення правоохоронних сил і невпізнаних угруповань з явно кримінальними елементами".

"Величезна судова плутанина, коли різні суди виносили суперечливі постанови у справах, що мають відношення до виборчого процесу, передбачуваність цих судів і їхніх судових рішень відповідно до інтересів головних політичних сил викликають серйозні сумніви щодо незалежності судової системи в цій країні", – зазначає Конгрес місцевих та регіональних влад.

"Виборча кампанія не створила рівних можливостей для кандидатів, влада втручалася безпосередньо в кампанію одного з кандидатів, і в мас-медіа була помітна груба упередженість. Склад виборчої комісії був далеко не урівноважений, і територіальна виборча комісія явно одержав вказівку підтримувати провладного кандидата", – говориться в звіті.

Конгрес також наголошує, що незважаючи на "серйозні порушення в день виборів", "маніпуляції із додатковими списками виборців і випадками покупки голосів виборців", результати "паралельних неофіційних підрахунків" голосів показали, що "громадяни Мукачевого поки ще здатні виявити свою волю".

"Однак під час остаточного зведення даних у таблиці (остаточних підрахунків) мало місце шахрайство великого масштабу, ТВК свідомо підробляла результати, створюючи цим величезний розрив між офіційними результатами і волевиявленням громадян", – відзначається в звіті.

Делегація спостерігачів Конгресу була особливо стурбована подіями в Мукачевому через наявну в суспільстві думку, що ці вибори були "генеральною репетицією" майбутніх президентських виборів.

"Було страшно бачити, як влада держави – члена Ради Європи проводить свою політику: залякуючи спостерігачів, б'ючи членів парламенту, вриваючись на виборчі дільниці і розтоптуючи волю народу, цинічно підробляючи результати виборів", – говориться в звіті.

"Конгрес разом з ПАРЄ і Комітетом міністрів Ради Європи повинен направити рішуче попередження українській владі, заявляючи, що якщо вона буде продовжувати діяти так, як діяла в Мукачевому, якщо вона не буде здатна забезпечити чесні і вільні вибори в країні, будь це вибори міського голови чи президента, мандат українських представників в організаціях Ради Європи буде поставлено під сумнів, і членство України в самій організації може бути під питанням, наголошує Конгрес.

Конгрес закликає українську владу визнати недійсними офіційні результати виборів 18 квітня в Мукачевому, почати розслідування порушень виборчого процесу і покарати винних".

Читайте також:

РАДА ЄВРОПИ ВИМАГАЄ АНУЛЮВАТИ ВИБОРИ В МУКАЧЕВОМУ

Міліція відпустила молодиків, що влаштували погроми в Мукачевому

Мукачеве: як це було. І як це не повинно бути

ЄВРОСОЮЗУ ТЕЖ НЕ СПОДОБАЛОСЯ, ЩО ВІДБУВАЛОСЯ ПІД ЧАС ВИБОРІВ У МУКАЧЕВОМУ

ГЕНСЕК РАДИ ЄВРОПИ ЗАКЛИКАЄ НЕ ПОВТОРЮВАТИ МУКАЧЕВОГО НА ВИБОРАХ ПРЕЗИДЕНТА

Міжнародні спостерігачі можуть підтвердити, що в Мукачевому переміг Балога, а не Нусер

США не потрібна "відмазка", що в Мукачевому були винні обидві сили



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
21:06
У новому пакеті зброї для України є ракети ATACMS – ЗМІ
20:52
баскетбол"Дніпро" вдруге став чемпіоном України
Усі новини...