АБАШИДЗЕ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ. Після зустрічі з Івановим

Четвер, 6 травня 2004, 10:13
Голова грузинської автономії Аджарія Аслан Абашидзе подав у відставку й залишив у четвер країну.

Тисячі людей на вулицях Батумі святкують цю подію, повідомляє "Німецька хвиля".

Вранці у четвер до аджарської столиці прибув президент Грузії Михаїл Саакашвілі. Він заявив, що щасливий зробити перші кроки по вільній землі Аджарії та подякував громадянам за підтримку. Напередодні в Батумі тривали багатотисячні протести громадян, які вимагали відставки аджарського лідера Абашидзе й висловлювали підтримку грузинському президенту.

Посередником у переговорах між грузинськими властями й Абашидзе виступив секретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов. З ним же колишній аджарський лідер, який авторитарно правив у автономії більше десяти років, вирушив до Москви.

Загалом до конфлікту навколо Аджарії прикута увага багатьох країн, адже автономія є ключовим регіоном, що дозволяє через порт Батумі транспортувати нафту на Захід. Оглядачі неодноразово наголошували на інтересах Росії, яка хотіла б транспортувати нафту своєю територією, і тривалий час підтримувала режим Абашидзе.

Наразі Тбілісі запровадив у Аджарії пряме президентське правління. Пізніше, до нових виборів, автономією керуватиме перехідна урядова рада.

Тим часом Сполучені Штати Америки привітали відставку аджарського лідера Аслана Абашидзе. Після повідомлень про останні події в Аджарії речник Держдерпартаменту США Річард Баучер назвав "важливим кроком" той факт, що Абашидзе склав із себе повноваження й залишив країну. Віднині в Аджарії можна відновити принципи правової держави й демократичне правління, висловив він позицію американського керівництва.

Читайте також:

АБАШИДЗЕ НЕ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ. Але Саакашвілі готовий запровадити пряме президентське правління в Аджарії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування