Кравчук голосуватиме за відставку Медведчука, якщо йому доведуть, що той був винен у Мукачевому

Четвер, 6 травня 2004, 11:40
Лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук вважає, що винні в ситуації навколо Мукачевого обов’язково мусять бути покарані, й готовий підтримати негативне рішення навіть по СДПУ(о), якщо прокуратура доведе, що вона була винна.

Таку думку він висловив в інтерв'ю газеті "День", що вийшла у четвер.

Кравчук зазначив, що вважає, що у ситуації навколо Мукачевого винні ті політичні сили, які там "здибалися" – "Наша Україна" і Соціал-демократична партія України (об’єднана).

"Покладати провину лише на СДПУ(о) не є обґрунтованим. Адже це не безпрецедентний випадок: перші вибори відбулися місяців з десять тому, й тоді "Наша Україна", в особі народних депутатів, передусім Балоги, стільки там накоїла, що суд – не Мукачівський, а Львівський – оголосив ті вибори недійсними. З того часу почалося, так би мовити, "занурення" в глибину цієї проблеми", – сказав Кравчук.

За його словами, ситуація "настільки загострилася", що люди "керувалися вже не, скажімо, здоровим глуздом та нормами закону, а лише емоціями".

Він закликав дочекатися висновків Генеральної прокуратури та висновків експертизи. "У нас зараз немає іншого виходу. При всій повазі до тих народних депутатів, які там були, все, за їхніми словами, бачили, мають документи тощо, – знаєте, я завжди кажу: технічні можливості сьогодні дозволяють робити на комп’ютері американські долари", – сказав Кравчук.

"Тому, сподіваюсь, 12 травня Верховна Рада, як планується, заслухає звіти генпрокурора, можливо, також голів Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ – тільки дуже мені хотілось би, щоб емоції в залі не завадили їм зробити це грамотно, послідовно та відповідально й не було б такого неподобства, як минулого разу", – додав лідер фракції СДПУ(о).

"Міністру Білоконю не давали пройти депутати з "Нашої України", там такі слова говорили!.. Навіть Віктор Андрійович зірвався, – він же взагалі коректна людина, я ж бачив, я не чув від нього такого... Але те, що він говорив на адресу міністра внутрішніх справ, – він не має права як політик так говорити! Це була просто брутальна базарна образа", – сказав Кравчук.

За його словами, він хотів узяти слово й сказати "силовикам": "Шановні колеги, якщо ви себе поважаєте, встаньте і йдіть з цього залу. Це не Верховна Рада – частина людей хоче перетворити парламент на засіб тиску на вас!"

"Якщо 12 травня буде інакше, я особисто – відверто кажу – просто встану й піду з Верховної Ради. Я не можу дивитися, як екзальтовано налаштований народний депутат знущається з міністра..." – сказав Кравчук.

"Якщо Генеральна прокуратура надасть всі документи, висновки експертизи, які засвідчать, що винна одна політична сила, навіть якщо це буде СДПУ(о), – я прийму це як реальний факт. І буду відповідно голосувати", – додав він.

"Отже, коли все буде з’ясовано, виписано та сказано, винні обов’язково мусять бути покарані. Як? Це залежить від їхніх посад, учинків тощо. Але, знову ж таки, принцип "завжди винна влада" не повинен діяти. Вину треба розподілити на підставі фактів. Лише тоді стане можливим прийняття об’єктивного рішення", – наголосив лідер фракції СДПУ(о).

Кравчук також відзначив, що на його погляд, некоректно було направляти в Мукачеве парламентську комісію із представників лише однієї політичної сили. Він також додав, що Олександр Зінченко як колишній член СДПУ(о) і перший заступник голови партії повинен був відмовитися від пропозиції очолити цю комісію, щоб в його діях ніхто не вбачав особистих мотивів.

Він також назвав "перебільшенням" припущення, що вибори в Мукачевому – репетиція президентської кампанії.

Порівнюючи події квітня у Мукачевому та минулого жовтня в Донецьку, Кравчук відзначив, що там "ситуація за характером і за змістом була трошки інакша". При цьому він наголосив, що "не треба робити те, що може викликати, навіть спровокувати опір, гостру реакцію інших політичних сил".

"Вибори – це зіткнення політичних сил, а оскільки інститути демократії у нас ще дуже далекі від досконалості, я б навіть сказав – від законослухняності, можна очікувати будь-чого... Думайте, що та як робите, панове. І чи вписуються ваші дії в норми не лише демократії, а й політичного життя в цілому та в конкретному регіоні зокрема", – сказав Кравчук.

Україна" та БЮТ ініціювали постанову, де вимагали відставки голови адміністрації президента Медведчука, голови Закарпатської обласної адміністрації Різака і міністра внутрішніх справ Білоконя. Тоді за відповідну постанову проголосували 224 депутати з необхідних 226.

Читайте також:

Васильєв доповів Кучмі, що генпрокуратура допитала 600 чоловік по мукачівських подіях

РАДА ЄВРОПИ ВИМАГАЄ АНУЛЮВАТИ ВИБОРИ В МУКАЧЕВОМУ

ЄВРОСОЮЗУ ТЕЖ НЕ СПОДОБАЛОСЯ, ЩО ВІДБУВАЛОСЯ ПІД ЧАС ВИБОРІВ У МУКАЧЕВОМУ

Міжнародні спостерігачі можуть підтвердити, що в Мукачевому переміг Балога, а не Нусер

США не потрібна "відмазка", що в Мукачевому були винні обидві сили

США НЕ ВИЗНАЛИ ПЕРЕМОГУ СДПУ(о) В МУКАЧЕВОМУ І ВИМАГАЮТЬ БІЛЬШЕ ТАКОГО НЕ ПОВТОРЮВАТИ

Президент ПА ОБСЄ просить Кучму поновити справедливість у Мукачевому

Мукачеве: як це було. І як це не повинно бути

Зінченко: "У Мукачевому діють принципи Йосипа Віссаріоновича!" Білоконь: "Рішення про мою відставку має прийняти президент"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування