Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук пригадує, як у опозиції в кабінетах висіли портрети "батька Кучми"

Четвер, 6 травня 2004, 12:33
Лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук вважає, що нинішні опозиціонери стали такими через те, що їх відсторонили від влади.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті День.

"У двох фракціях – "Нашій Україні" та БЮТ – більше колишніх урядовців, ніж зараз міністрів сидить у ложі уряду. Прем’єри, віце-прем’єри, голови комітетів, посли – й серед них є чимало хлопців, у яких, коли вони сиділи в кабінетах, всі стіни були обвішані портретами Леоніда Даниловича", – сказав він.

За словами Кравчука, нинішні опозиціонери, "будучи господарями тих кабінетів, тоді з порога розповідали відвідувачам про свої синівські почуття до глави держави. А тепер із палаючими очима кричать: "Геть!"

"Та яка це в біса опозиція!.. Дали шматок хліба – не в опозиції, відібрали – в опозиції", – обурився Кравчук.

Кравчук також вважає, що в Україні зміст коментарів визначається місцем сидіння. Він наводить приклад, що в парламентському залі є четверо колишніх голів Верховної Ради. "Не в опозиції тільки я", – додає Кравчук.

"Ці люди брали участь у формуванні політики і, сидячи в кріслі голови ВР, не називали владу "злочинним режимом", – навпаки, стверджували, що влада працює, вона демократична, глава держави проводить лінію на зміцнення її незалежності і т. ін. Як тільки не обрали головою – одразу в опозицію. Мало того, ще й робить вигляд, що він таку позицію займав всю дорогу", – каже Кравчук.

Кравчук одразу навів приклад: "В січні 2001 року, під час "касетних скандалів", ситуація для Леоніда Кучми справді була дуже складна".

"Якщо поруч тоді були такі мудрі, далекоглядні політики, як Віктор Ющенко, Іван Плющ – чому вони не прийшли до президента і не сказали: "Леоніде Даниловичу, ми бачимо, що ситуація в країні загострюється, і за таких умов радимо вам прийняти мудре політичне рішення". Міг бути такий варіант? А що роблять вони? Вони підписують – Кучма, Ющенко, Плющ – спільну заяву, де називають опозицію ледь не фашистською. Щойно відійшли від влади – про це геть забули", – розповів лідер фракції СДПУ(о).

Він також додав, що у його фракції "немає "колишніх", окрім мене". "Свого часу між мною та Леонідом Кучмою була конкурентна боротьба, були, як завжди на виборах, і гострі дебати, і, скажімо, гострі оцінки один одного й ситуації... Здавалося б: кому йти в опозицію, як не мені?" – каже Кравчук.

"Але я причетний до формування цього курсу, я не можу йти в опозицію до України – я можу ставитись до президента так, як вважаю за потрібне, виходячи з аналізу обставин, але не можу публічно ображати президента. Я не можу публічно навіть думати так – щоб не стати посміховиськом: мовляв, він брав участь, він формував, а потім програв і тепер звинувачує Кучму!" – заявив екс-президент України.

"Не обрали когось головою Верховної Ради – то винен Кучма? Бо не підставив подушечку й не посадив у крісло? Ганьба. Таких опозиціонерів, таких коментаторів я просто не по-ва-жа-ю!" – додав він.

Щодо ситуації із "незакінченою" політреформою (закон про вибори суто за партійними списками ВР прийняла, а законопроект щодо внесення змін до Конституції необхідних 300 голосів не набрав) він сказав, що "теперішня ситуація не зробить майбутню владу ефективною".

"Президентові лишаться теперішні повноваження, а Верховна Рада, обрана за пропорційною системою, може стати якщо не відвертою опозицією, то принаймні силою, яка весь час заважатиме президентові реалізовувати його програму. І знову ми повернемося до протистояння президента та Верховної Ради", – вважає Кравчук.

"Тому ми мусимо завершити політичну реформу – в тому руслі, яке визначене і до якого схилилася більшість народних депутатів: 294 – це ж не 94 і не 194. Іншого шляху я просто не бачу", – сказав Кравчук.

Як відомо, 8 квітня було провалено зміни до Конституції – за них проголосували 294 депутати із необхідних 300. При цьому більшість збирається ще раз поставити на голосування проект змін до Конституції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...