Проді пожартував, сказавши, що Україні немає місця в ЄС?

Четвер, 6 травня 2004, 12:37
Посол України при ЄС Роман Шпек закликає з гумором ставитися до слів голови Єврокомісії Романо Проді про те, що Україні немає місця в ЄС.

Таку думку він висловив в коментарі Радіо "Свобода".

Шпек зауважив, що "завжди треба з певною розважливістю, почуттям гумору ставитися до промов під час урочистих вечерь". "Вечеря – це така обстановка, яка надихає на більш глибокі, філософські вислови, вільні вислови, ніж офіційні заяви", – зазначив він.

"Пан Романо Проді робив заяву як президент Європейської комісії. Безперечно, він керується рішеннями Ради ЄС, які однозначно визначили країнами-кандидатами Туреччину, Румунію, Болгарію та Балканські країни", – зауважив Шпек.

Він наголосив, що відповідного рішення щодо інших держав ще немає, але привернув увагу до того факту, що ЄС об’єднує європейські країни, які поділяють спільні цінності.

За його словами, це закладено чи відображено у відповідній статті Амстердамської угоди. Ця стаття є чинною, і неодноразово про це заявляв особисто пан Проді під час самітів Україна-ЄС. Неодноразово про це говорив і пан Солана та інші високі достойники ЄС.

"Треба також пам’ятати, що в Європі зараз іде така боротьба, в позитивному розумінні цього слова, за прийняття Конституції ЄС. І у відповідних статтях в проекті Конституції є, що будь-яка держава Європи, яка поділяє спільні цінності та відповідає Копенгагенським критеріям чи відповідним критеріям, може бути членом ЄС", – додав він.

"Безперечно, я вважаю помилкою президента Європейської комісії Проді робити відповідні заяви відразу тоді, коли ЄС завершив найбільшу хвилю розширення. Йому особисто належать слова, що розширення ЄС принесе народам мир, процвітання і демократію. Я не можу допустити, що зараз пан Проді допускає, що це процвітання може закінчитися на межах сьогоднішнього розширеного ЄС", – зазначив Шпек.

На запитання, чи входить в ці межі Україна, Шпек сказав, що є "розумніші слова, які говорять, що кордони ЄС є кордонами демократії".

"Я глибоко переконаний, що моя держава, наша держава, продовжуючи політику ринкових перетворень, демократичних реформ, досягне відповідності тим критеріям, які дають їй право стати членом ЄС у майбутньому. І для нас це надзвичайно важливо", – наголосив він.

Як повідомляє "Свобода", Європейський парламент у середу завершив обговорення подальшого розширення ЄС.

Під час дискусії згадувалась й Україна, у якої, на думку багатьох парламентарів, не визначені зовнішньополітичні пріоритети. В цьому контексті член Європарламенту Дірк Стерк сказав, що ЄС не може розширюватись безмежно.

Більшість парламентарів висловилася за припинення подальшого розширення ЄС на нинішніх східних кордонах.

Чимало спостерігачів вважає, що така позиція Європарламенту викликана нещодавньою заявою Романо Проді, яку він нещодавно зробив у Дубліні. Зокрема, керівник Європейської комісії сказав, що Росія, Білорусь та Україна не мають перспектив стати членами ЄС.

Читайте також:

ПРОДІ ПООБІЦЯВ, ЩО УКРАЇНА НІКОЛИ НЕ БУДЕ В ЄС


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування