СЕНАТ США ЗБИРАЄТЬСЯ ЗАЯВИТИ ВСЕ, ЩО ДУМАЄ ПРО ВИБОРИ В УКРАЇНІ

Четвер, 6 травня 2004, 15:16
У Сенаті США в середу було представлено проект резолюції стосовно президентських виборів в Україні.

Документ подано сенаторами Беном Кемпбеллом, співголовою Гельсинської комісії (республіканець) разом із сенаторами Крісом Доддом і Джозефом Біденом (обидва – демократи), повідомляє сайт "Брама".

Аналогічна версія проекту резолюції була представлена в Палаті представників главою комітету із міжнародних справ Генрі Гайдом (республіканець) разом із головою Гельсинської комісії Крісом Смітом (республіканець) та Томом Лантосом (демократ).

Як заявив сенатор Кемпбелл, представляючи документ, "резолюція має закликати владу України забезпечити демократичний, прозорий та чесний виборчий процес".

"Атмосфера в Україні перед виборами явно проблематична, це викликає занепокоєння США та міжнародної спільноти", – пояснив сенаторі.

За його словами, резолюція "безпосередньо фокусується на ключових проблемних питаннях, включно із збільшенням контролю і маніпуляцій із медіа, спробами держави зменшити доступ до міжнародних мовців, в тому числі "Радіо Свобода" та "Голос Америки".

Серед інших моментів, які викликають занепокоєння, Кемпбелл назвав "кричуще перешкоджання вільним зібранням, вільним і чесним політичним кампаніям".

Він також згадав про вибори у Мукачевому як "кричущий приклад" того, як вибори не повинні відбуватися.

Як зазначається у проекті резолюції, США нагадують Україні, що "демократичний, прозорий та чесний передвиборчий процес та непідробна демократична політична система є передумовою для повної інтеграції до Західного співтовариства рівноправним членом, включно з організаціями, такими як НАТО".

Сенат "настійливо радить владі України гарантувати свободу зібрання і об'єднання, включно з правом кандидатів, членів партій вільно збиратися, організовувати та проводити публічні заходи".

Сенат "настійливо радить", щоб влада України забезпечила ці права без "шантажу та залякування з боку місцевих чи загальнодержавних чиновників".

Сенат також "настійливо радить владі України домагатися повністю прозорої виборчої процедури до, під час та після виборів президента в 2004".

Серед іншого, як говориться в документі, це передбачає "вільний доступ для українських і міжнародних виборчих спостерігачів" до виборів, "багатопартійне представництво у всіх виборчих комісіях".

Також Сенат наголошує на необхідності "безперешкодного доступу всіх сил та кандидатів до друкованих, радіо-, теле- та інтернет-медіа на недискримінаційній основі".

Сенат закликає українську владу гарантувати "свободу кандидатів, членів опозиційних партій та незалежних ЗМІ від шантажу та залякування з боку влади шляхом вибіркових податкових перевірок".

У сфері мас-медіа Сенат закликає українську владу убезпечити медіа від тиску, який здійснюється "скасуванням ліцензій або позовами за поширення наклепу".

Згідно з текстом проекту резолюції, Сенат США закликає владу України "гарантувати виборчий моніторинг з боку Бюро демократичних інституції та прав людини ОБСЄ, інших країн ОБСЄ, українських партій, представників кандидатів, закордонних і місцевих неурядових організацій, приватних інституцій".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування