Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ ОБОВ'ЯЗКОВО РОЗБЕРЕТЬСЯ З ВИБОРАМИ В УКРАЇНІ

Четвер, 6 травня 2004, 16:44
Парламентська асамблея Ради Європи на черговій сесії в червні заслухає питання про виконання зобов'язань, взятих Україною перед РЄ, а також про події навколо виборів мера Мукачевого Закарпатської області.

Про це на прес-конференції в четвер у Києві повідомив глава постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Борис Олійник (фракція Компартії).

Олійник відзначив, що на сесії ПАРЄ 26-30 квітня не обговорювалися події в Мукачевому, а також передвиборна ситуація в Україні. Разом з тим він повідомив, що питання виборів у Мукачевому розглядалося на засіданні Бюро Конгресу регіональної і місцевої влади РЄ.

За результатами розгляду була схвалена резолюція, у якій, зокрема, відзначається, що вибори в Мукачевому "дискредитовані необґрунтованим втручанням влади найвищого рівня шляхом застосування сил правопорядку, а також невстановлених кримінальних формувань".

За словами Олійника, у цьому документі також відзначається, що при остаточному підрахунку голосів на виборах "були зафіксовані великомасштабні порушення". Він також додав, що глава делегації відзначив, що ПАРЄ планувала розглянути в червні питання виконання Україною зобов'язань перед РЄ, однак у зв'язку з подіями в Мукачевому вирішила винести на розгляд червневої сесії і це питання. За його словами, резолюція Бюро Конгресу регіональної і місцевої влади РЄ з приводу Мукачевого вже передана ПАРЄ.

Олійник також не виключив, що на червневій сесії ПАРЄ може розглянути питання виборів народного депутата в Одесі, а також ситуацію, пов'язану з міжетнічними відносинами в Криму.

За його словами, ці питання можуть бути винесені на розгляд у зв'язку з тим, що з 26 травня по 3 червня в Україні з ознайомлювальним візитом будуть знаходитися доповідачі моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Рената Вольвенд і Ханне Северінсен.

Відповідно до попередньої програми візиту, вони відвідають Ужгород, Мукачеве, Київ, Одесу (для спостереження за виборами народного депутата), а також Сімферополь і Ялту. Крім того, 2-3 червня Вольвенд і Северинсен планують провести ряд офіційних зустрічей, зокрема із представниками місцевої і регіональної влади, виборчих комісій, неурядових організацій, нацменшин, ЗМІ і кандидатами, що балотуються на парламентських і місцевих виборах.

Говорячи про рекомендації ПАРЄ провести повторні вибори мера Мукачевого, Олійник відзначив, що необхідно дочекатися правової оцінки ситуації українською владою. На його думку, розгляд цього питання в ПАРЄ в червні буде складним, оскільки на виборах були присутні спостерігачі від ОБСЄ і ПАРЄ, що фіксували порушення в ході виборчого процесу.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Северінсен і Вольвенд їдуть до України – як раз на вибори в окрузі Ківалова


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування