Американський оглядач: Захід критикує ЄЕП, але нічого не пропонує Україні

П'ятниця, 7 травня 2004, 10:35
Європейський Союз та Сполучені Штати критично поставилися до створення Єдиного Економічного Простору на теренах колишнього СРСР через посилення ролі Москви, але вони не лишили практично жодного вибору для таких країн, як Україна, вважає американський оглядач.

Редактор американського часопису "National Interest" Ніколас Гвоздєв говорить, що замість критики Захід мав би запропонувати кращу економічну перспективу для пострадянських країн, повідомляє радіо "Свобода" з Праги.

На сторінках російської англомовної газети "Moscow Times" Ніколас Гвоздєв говорить, що західні оглядачі переймаються зростанням політичного впливу Москви в регіоні, але західні держави не поспішають цьому протистояти.

Брюссель та Вашингтон мають більше ніж досить механізмів, як мирно запобігти створенню "нової російської імперії", але чомусь не вживають їх, дорікає Заходу оглядач.

"З валовим внутрішнім продуктом у 346 мільярдів доларів Росія не може конкурувати з євроатлантичною спільнотою, що разом виробляє продуктів та послуг на 20 трильйонів доларів на рік", – наголошує Гвоздєв.

І продовжує: "Російський вплив на так зване "близьке зарубіжжя" можна було б легко компенсувати, запропонувавши таким пострадянським країнам, як Україна, Грузія чи Узбекистан більший доступ на європейські та американські ринки".

Сприятливіший візовий режим, що дозволив би громадянам цих країн працювати в Європі і посилати гроші додому, а також інвестиції, безперечно, допомогли б змінити ситуацію, але нічого подібного ми не бачимо, зауважує оглядач.

Європейський Союз занепокоєний тим, як йому вдасться "перетравити" вісім країн з колишнього східного блоку, а Сполучені Штати не можуть знайти гроші навіть на Ірак, констатує оглядач.

Тож якщо Захід дійсно занепокоєний зростанням впливу Росії на пострадянському просторі, йому потрібно віднайти кошти для того, щоб це змінити, бо, на думку пострадянських країн, зростання навіть під крилом Росії є кращим виходом, ніж тривалий економічний застій, завершує свій аналіз Ніколас Гвоздєв.

В Україні ж продовжують підраховувати економічні збитки від розширення ЄС, і колишній прем’єр та голова Українського Союзу Промисловців та Підприємців Анатолій Кінах назвав найвищу цифру економічних збитків – це 1,3 мільярдів доларів на рік.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування