ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИЛА СПРАВУ ПРОТИ КЕРІВНИЦТВА МІНОБОРОНИ

П'ятниця, 7 травня 2004, 16:13
Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб Міністерства оборони України після подій у Запорізькій області.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, справу порушено за фактом недбалого ставлення до виконання службових обов’язків.

У повідомленні не названо осіб, які фігурують у порушеній кримінальній справі. Водночас зазначається, що її порушено стосовно "високопосадовців" Міноборони за статтею 426 КК України – бездіяльність військової влади.

На переконання Генеральної прокуратури, "техногенна катастрофа, яка нині виникла у Запорізькій області, є наслідком злочинного недбальства військових керівників і систематичного ігнорування ними тих попереджень про порушення правил зберігання зброї і боєприпасів, які надходили з боку органів прокуратури".

Генпрокуратура зазначає, що ще на початку 2004 після розпорядження президента Кучми на усіх військових об’єктах країни були проведені перевірки стану збереження зброї, боєприпасів, вибухових речовин.

Як зазначає Генпрокуратура, в результаті було виявлено "численні кричущі факти порушень правил зберігання зброї та боєприпасів". Усі ці факти були названі на спеціальній колегії Генпрокуратури.

Пропозиція вжити негайних заходів з наведення порядку на військових складах була викладена в поданні, яке генпрокурор Геннадій Васильєв направив на ім’я міністра оборони Євгена Марчука. "Втім, відповідь міністра оборони була формальною, у ній не містилося жодного слова про вжиті заходи саме в цьому напрямку", – зазначає Генпрокуратура.

Генпрокуратура нагадує, що уже цього року подання та приписи про усунення недоліків в зберіганні зброї та боєприпасів прокурори направляли і до саме тієї військової частини в Запорізькій області, де сталася техногенна катастрофа.

"Ще у січні військовий прокурор вказував начальнику Новобогданівської частини, що понад 60 відсотків боєприпасів зберігаються на відкритій території у непридатній тарі, понад 50 сховищ та відкритих майданчиків не мають захисних земляних валів, 36 об’єктів не обладнані пожежною сигналізацією!" – зазначає Генпрокуратура.

"Вказувалося й на порушення у частині технології розбирання реактивних снарядів. І на те, що подібна ситуація створює реальні передумови до вибуху реактивних снарядів, виникнення інших надзвичайних подій з можливими людськими жертвами", – зазначає відомство Васильєва.

Читайте також:

Катастрофа у Запорізькій області: 5 осіб загинуло, 5 000 евакуйовано. Поруч з місцем вибухів – Запорізька АЕС

Після вибухів у Запорізькій області, до чотирьох тисяч осіб потребуватимуть медичної допомоги

Пожежу на складах у Запорізькій області гасить дощ

Комуністи вже здають кров для 3 потерпілих від вибухів у Запорізькій області

Пожежу на складах у Запорізькій області локалізовано

Пожежу на складі з боєприпасами гаситимуть "бембі-бакетами"

Марчука, Васильєва, Смєшка та Реву кличуть до парламенту через загрозу "техногенної катастрофи"

ВИБУХОМ СКЛАДУ СНАРЯДІВ ЗНЕСЛО ПІВСЕЛА І ЗАЛІЗНИЧНУ СТАНЦІЮ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування