Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заявою про виведення миротворців з Іраку Янукович хотів заробити любов Путіна?

Субота, 8 травня 2004, 17:57
Заява прем`єр-міністра Януковича про можливе виведення українського миротворчого контингенту з Іраку пов'язана з наближенням президентських виборів.

Таку думку висловили оглядачі в коментарі для Радіо Свобода

Але навряд чи Янукович піде далі своїх слів і буде заохочувати соратників з фракції "Регіони України" у Верховній Раді голосувати за виведення військ, вважає директор Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській Академії Олексій Гарань

"Для президента Кучми дуже важливо, щоб миротворці залишалися в Іраку, бо це його підносить в очах американців і виправляє його стосунки зі Сполученими Штатами. І чесно кажучи, я не думаю, що Янукович може піти всупереч Кучмі. Реально. Тобто, можуть бути якісь тактичні заяви, якісь акценти, якісь відмінності у позиціях. Але принаймні на даний момент мені здається, що навряд чи Янукович буде грати всупереч позиції Кучми", - зазначив Гарань.

За його словами, заява у Житомирі розрахована на електорат. "Це є передовсім передвиборчий популізм", - додав він.

Як відзначив московський кореспондент радіо "Свобода" Віталій Портников, Важко сказати, якими мотивами керувався Янукович, але у Москві його заяву про Ірак помітили.

"Один із моїх співрозмовників із кіл, близьких до МЗС РФ, назвав заяву Віктора Януковича подарунком до інавгураційної церемонії Президента Росії Володимира Путіна", - сказав він.

"Адже, як відомо, російське політичне керівництво завжди без особливих захоплень ставилося до присутності українських миротворців в Іраку. І з поінформованих джерел відомо, що під час переговорів із Президентом України Леонідом Кучмою Володимир Путін завжди говорив про виведення українського контингенту з цієї країни", - зазначив Портніков.

"Разом із цим, в російській столиці зовсім не вважають, що заява Віктора Януковича може означати якусь докорінну зміну української зовнішньої політики. Навпаки, тут підкреслюють, що ця зовнішня політика визначається насамперед уявленнями Президента України Леоніда Кучми про її пріоритети", - зауважив експерт.

За його словами, у Москві вважають найголовнішим не те, що Віктор Янукович бажає вивести український миротворчий контингент з Іраку, а те, що кандидат на посаду президента України від партії влади таким чином демонструє свою увагу до російських побажань і бажання працювати із Кремлем не тільки в галузі економіки і внутрішньої політики (тут в Москві ніяких сумнівів немає), а в найголовнішій для Кремля сфері – у сфері зовнішньої політики.

"Враховуючи те, що відбувається на пострадянському просторі (скажімо, якраз цими днями в Грузії), для російського політичного керівництва, за словами моїх співрозмовників, це є чи не найголовнішим знаком, який варто зі всією увагою розглянути", - сказав Портніков.

Як відомо, у четвер у Житомирі прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що переконаний у праві країни вивести свій миротворчий контингент з Іраку у випадку, якщо українські підприємства не будуть допущені до відбудовних процесів у цій країні, а ситуація в Іраку не буде контролюватися ООН.

Тиждень тому Рада національної безпеки та оборони України вирішила, що українці і надалі виконуватимуть миротворчу місію в Іраку.

Виведення українського миротворчого контингенту з Іраку після смерті 6 вояків вимагає фракція Компартії у парламенті. Представники "Нашої України", яка свого часу підтримала відрядження контингенту в Ірак можуть також підтримати рішення про виведення.

Читайте також:

Янукович за виведення миротворців, якщо Україну не допустять до "розподілу Іраку"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування